ГоловнаЕкономікаДержава

"Газпром" може подати в суд на Україну

Росія вже програла декілька таких позовів.

"Газпром" може подати в суд на Україну
Фото: EPA/UPG

"Газпром" не відкидає судових розглядів з Україною в разі невиконання контракту із закупівлі газу, пише "КоммерсантЪ-Украина" з посиланням на джерело в російській монополії.

Заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв учора заявив, що Україна, згідно з чинними угодами, повинна купити 80% від річного контрактного обсягу в 52 млрд. кубометрів - тобто більш ніж 40 млрд кубометрів газу за принципом "бери або плати".

Проте "Нафтогаз" має намір імпортувати цього року тільки 27 млрд кубометрів російського газу. Ще 8 млрд імпортує Ostchem Holding Дмитра Фірташа.

Юристи стверджують, що в разі судового розгляду між країнами шанси в України виграти значно вищі, ніж у "Газпрому". Торік російський монополіст програв аналогічні позови грецької компанії DEPA, італійської компанії Edison і німецьким RWE і E.ON, які домоглися зниження ціни і обсягів закупівлі газу в суді.

Нагадаємо, в січні міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що ніяких негативних наслідків для України у зв'язку з наміром скоротити імпорт природного газу до 27 млрд куб. м 2012 року не буде. Він висловлював упевненість, що Росія не звертатиметься через це до суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram