ГоловнаЕкономікаДержава

Азаров: українські НПЗ зупинилися через "друзів у Росії"

Прем'єр поскаржився, що опинився в складному становищі.

Азаров: українські НПЗ зупинилися через "друзів у Росії"
Фото: analitica.kiev.ua

Прем'єр-міністр Микола Азаров пояснює проблеми вітчизняної нафтопереробної галузі високим експортним митом на нафту в Росії та високими світовими цінами на неї.

Він зазначив, що нині з 7 українських нафтопереробних заводів (разом із Шебелинським ГПЗ) 5 зупинено, а ще два ледве працюють.

"Вони стоять, тому що наші друзі в Росії встановили таке вивізне мито на нафту, яка в сукупності з ціною нафти робить за нинішніх цін на заправках переробку нафти

нерентабельною", - сказав Азаров.

"Для нас запуск власної нафтопереробки нині - завдання номер один", - додав прем'єр.

При цьому він зазначив, що українські заводи потребують серйозної реконструкції і модернізації і не можуть конкурувати з імпортом нафтопродуктів.

"Завдання непросте - по-перше, ми - члени СОТ, по-друге, маємо угоди про зони вільної торгівлі, по-третє, рішення про введення ввізних мит, через яке у підсумку, хоч і тимчасово, проте підвищать ціни на нафтопродукти", - зазначив Азаров.

Прем'єр-міністр наголосив, що уряд перебуває в складній ситуації, коли необхідно знайти оптимальне рішення. При цьому він висловив упевненість, що його все ж таки буде знайдено.

Нагадаємо, в Мінекономіки вивчають можливість введення квот на імпорт нафтопродуктів для завантаження НПЗ нафтою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram