ГоловнаЕкономікаФінанси

Банки перерахували в офшори майже бюджет України

Лідирує ПриватБанк Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.

Банки перерахували в офшори майже бюджет України

За останні два роки українські банки перерахували в офшорні зони і на Кіпр близько $53,4 млрд, що більше за держбюджет України за 2012 рік. Тільки в перші два місяці 2012 року в зони з пільговим оподаткуванням пішло $6,87 млрд.

Таку інформацію оприлюднила "Економічна правда" з посиланням на свої джерела.

Гроші йшли переважно на Кіпр (96,4% всієї суми), частина надходила на Британські Віргінські острови, в Беліз, на Маршаллові острови, на Мальдіви тощо.

Більше за всіх в офшори і на Кіпр перераховував найбільший в Україні банк - ПриватБанк (власники - Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов). На їх частку припадає $32,7 перерахувань за 2010-2011 роки.

На другому місці - ПУМБ Ріната Ахметова ($3,25 млрд). На третьому - "Надра" Дмитра Фирташа ($1,16 млрд). Першу десятку банків за обсягами перерахувань можна побачити нижче в таблиці.

Фото: http://www.epravda.com.ua/

У банках опубліковані цифри пояснюють по-різному. У ПриватБанку говорять, що мова йде переважно про операції на валютному ринку долар/євро їх Кіпрської філії, операції якої відображаються на українських коррахунках. "Такі платежі не можна розглядати як перерахування грошей на Кіпр, оскільки при укладанні угоди з обміну однієї валюти на іншу, Кіпрська філія, наприклад, перераховує євро в закордонні банки, з яким були укладені угоди з обміну валют, а долар в еквівалентній сумі отримує на свої рахунки від цих самих зарубіжних банків".

У ПУМБі зазначили, що власні гроші в офшори і на Кіпр не перераховує, а зберігає їх в надійних європейських і американських банках. У банку "Київ" також не робили перерахувань власних коштів в 2010-2011 роки в зазначені країни. Водночас банк міг перераховувати гроші за клієнтів.

Нагадаємо, чиновники роздумують над введенням 15% збору на перерахування в офшори.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram