ГоловнаЕкономікаДержава

У Києві демонтують незаконні МАФи

Столична влада хоче привчити орендарів платити податки.

У Києві демонтують незаконні МАФи
Фото: Lb.ua

1 липня завершився термін, упродовж якого власники столичних кіосків повинні були подати заявку на оплату пайової участі в розвитку інфраструктури міста.

Про це нагадав заступник голови Київської міської державної адміністрації Олександр Мазурчак.

За його словами, з понад 12 тисяч МАФів на сьогодні заявки подали щодо всього 7000 кіосків. Решта не оформили стосунки з міською владою відповідно до нових вимог, тому перейшли в розряд незаконних.

"Платять хабар комусь за те, що вони там розташовані, за прикриття, але не платять у бюджет. У місті не може такого бути, коли поруч стоїть магазин, який платить усі податки, а перед ним встановили МАФ, який податки не платить. Це неправильно. І причому ті люди, які працюють у цьому кіоску, отримують мізер, основні кошти отримує власник. Навіть не орендар, а господар. У центральній частині міста власник отримує від 500 до 1000 доларів за один кіоск. А скарбниця міста нічого не отримує. Ми отримуємо тільки бруд, який з'являється навколо кіоску, та непривабливий вигляд від цих МАФів", - говорить Мазурчак.

За словами заступника голови КМДА, через місяць "завершиться вже ця гра з МАФами, і всіх, хто не увійшов у цивілізоване поле, демонтуватимуть потроху".

Мазурчак зазначив, що місто розраховує отримувати плату не від людей, які торгують у кіосках. "Це люди бідні, які отримують невелику заробітну плату, і це їхнє робоче місце, вони тут ні до чого. Є орендарі, які не відповідають за те, буде тут кіоск чи не буде. Прийде новий власник, і він буде в нього орендувати кіоск. А є великі власники, близько 150 осіб, у яких по кілька сотень кіосків по всьому місту. Саме вони отримують основний прибуток із кіосків. У місяць може сягати 200, 300, 400 тисяч доларів готівкою. І ми ставимо питання про сплату в бюджет частини з прибутку цього оптовика, який отримуватиме тепер не 500 доларів із МАФу, а 300, а ще 200 нехай віддасть у міську казну. Нехай поділиться з киянами, це буде правильно. Але не всі готові платити. Напевно, думають, що зможуть завжди з кимось домовитися, якось вирішити своє питання, щоб не платити до бюджету. Але ми сьогодні легалізуємо тих, хто увійшов у цивілізовані рамки, і почнемо працювати з ними, як із цивілізованими підприємствами. Інші ж МАФи демонтуємо", - заявив Олександр Мазурчак.

Нагадаємо, голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов іще минулого року оголосив про намір навести лад із малими архітектурними формами. Зокрема, він доручив демонтувати кіоски, встановлені з порушенням законодавчих норм. Власники решти МАФів мали укласти договір із КМДА про регулярне відрахування до міської скарбниці внеску пайової участі в розвитку інфраструктури міста. Ті, хто уклали договори до 1 березня, отримали 25% знижку в оплаті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram