ГоловнаЕкономікаБізнес

Європі рекомендують підвищити пенсійний вік до 80 років

Гендиректор AIG вважає, що греків потрібно змусити працювати довше.

Європі рекомендують підвищити пенсійний вік до 80 років

Боргова криза у Європі має змусити уряди країн світу визнати необхідність суттєвого підвищення пенсійного віку - до 70-80 років.

Таку думку висловив генеральний директор страхового гіганта American International Group (AIG) Роберт Бенмоше, якому нещодавно виповнилося 68 років. Він вважає, якщо пенсійний вік відсунути до відмітки 70 або навіть 80 років, пенсії та охорона здоров'я стануть значно доступнішими, а люди будуть довше працювати, що знизить навантаження на молодих.

На його думку, влада Греції, де середня тривалість життя становить 81,3 року, а вік виходу на пенсію є одним із найнижчих у Європі (59,6 року), повинна усвідомити, що простого виходу з ситуації у них немає, вони мають змусити людей працювати довше, інакше, у разі переходу назад до національної валюти, греки зіштовхнуться з катастрофічною інфляцією, яка вдарить передусім по людях із фіксованою заробітною платою.

Бенмоше вважає, що у світі відновиться економічне зростання, і згадує аргентинський дефолт 2001 року. Аргентинцям тоді довелося відмовитися від фіксованого курсу песо до долара і відправити його у вільне плавання. "Ми подолали аргентинську кризу й кризи в інших країнах, тож досвід у нас є", - оптимістично заявив гендиректор страховика AIG.

Нагадаємо, Міжнародний валютний фонд офіційно визнав збільшення тривалості життя у світі загрозою світовим фінансам. Річні витрати від обслуговування старіючого населення в розвинених країнах зростуть із 5,3% ВВП 2010 року до 11,1% ВВП 2050-го, що сумарно за 40 років виразиться в 100% додаткового навантаження на ВВП, підрахували експерти фонду.

Зазначимо, що Україна також проводить пенсійну реформу. Вона, зокрема, передбачає поетапне підвищення пенсійного віку для жінок із 55 до 60 років.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram