ГоловнаЕкономікаДержава

В Україні хочуть створити фінансову поліцію

Їй передадуть низку повноважень інших силових органів.

В Україні хочуть створити фінансову поліцію
Фото: most-harkov.info

Віце-прем'єр Сергій Тігіпко спільно з громадською організацією "Реформаторський клуб" розробив законопроект про "Про фінансову поліцію в Україні", повідомляє "Коммерсантъ-Украина".

Створити фінансову поліцію запропоновано у структурі Мінфіну, в підпорядкуванні якого сьогодні знаходиться п'ять відомств, які мають право здійснювати контрольно-інспекційну діяльність і дізнання в сфері економічних злочинів, - податкова, митна і пробірна служби, Держслужба фінансового моніторингу, а також Держфінінспекція.

Новий орган зможе розпочати роботу не раніш ніж у липні-грудні наступного року, тому що в разі ухвалення законопроекту необхідно сформувати команду та ліквідувати відповідні підрозділи в інших органах виконавчої влади. Планується, що відомство створять на інформаційній і кадровій базі податкової міліції.

Доцільність існування податкової міліції вивчається на підставі статистичної інформації

— Андрій Портнов, радник Президента

Фінансова поліція об'єднає функції податкової міліції, фінансової розвідки та оперативно-розшукової діяльності у сфері протидії економічним злочинам.

У межах цього законопроекту Державна податкова служба позбудеться повноважень оперативно-розшукової діяльності та досудового слідства, не зможе працювати над пошуком платників, які ухиляються від оподаткування, а також виявленням і розслідуванням фактів відмивання та легалізації грошей, отриманих злочинним шляхом.

Окрім цього, законопроект передбачає обмеження деяких повноважень СБУ, МВС і Генпрокуратури.

Згідно з концепцією реформи, Мінфін координуватиме розслідування злочинів, внаслідок скоєння яких держава зазнає збитків, - ухилення від сплати податків, розкрадання держмайна, порушення у сферах держзакупівель, соцстрахування і пенсійного забезпечення, у банківській сфері. Крім того, в його компетенції протидія виготовленню та збуту підроблених грошей, цінних паперів, акцизних марок.

За СБУ, як і зараз, будуть закріплені функції виявлення підготовки терористичних актів, розвідувально-підривної діяльності іноземних спецслужб, за МВС залишиться розкриття пограбувань, вимагання, убивств, зґвалтувань, псування майна.

Нагадаємо, Верховна Рада вже кілька разів відмовлялася ліквідувати податкову міліцію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram