ГоловнаЕкономікаФінанси

Банкіри очікують, що на Євро-2012 в Україну приїдуть шахраї

НАБУ і МВС створили робочі групи для боротьби з ними.

Банкіри очікують, що на Євро-2012 в Україну приїдуть шахраї
Фото: mirvam.org

Незалежна асоціація банків і міліція боротимуться із шахрайством з платіжними картками під час Євро-2012.

Як повідомив на прес-конференції голова ради НАБУ Борис Тимонькін, у НАБУ та МВС для цього створено спеціальні робочі групи.

За словами банкіра, на час проведення чемпіонату очікується приїзд в Україну значного числа іноземних громадян, деякі з яких намагатимуться зняти готівку з крадених пластикових карток.

Він повідомив, НАБУ і МВС працюють у таких напрямках, як безпека функціонування банківських відділень і банкоматів, інкасація та охорона банків у фан-зонах, спільна боротьба банківських служб безпеки і правоохоронців з шахрайством під час ЧЄ-2012 з футболу (кардинг, іменні чеки, шахрайство у сфері "клієнт-банк"), спільна боротьба з кіберзлочинністю.

Окрім того, асоціація ініціює координацію зусиль самих банків для забезпечення належного рівня обслуговування українських та іноземних клієнтів.

За даними керівника Форуму безпеки розрахунків і операцій платіжними картами Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем "ЕМА" Олесі Данильченко, протягом останніх 1,5 року проводиться цілеспрямована спільна робота Національного банку, МВС і "ЕМА" з ризик-менеджменту під час проведення турніру.

2011 року також було затверджено документ "Порядок взаємодії членів та учасників Української міжбанківської асоціації, членів платіжних систем "ЕМА" і департаменту боротьби з кіберзлочинністю та торгівлею людьми МВС".

Цим документом визначено спільні заходи та контактних осіб у сфері протидії шахрайським операціям з використанням платіжних карток на території Україні.

Загалом, за даними Данильченко, українські банки застосовують галузеві інструменти управління картковими ризиками з 2002 року.

Нагадаємо, шахрайство з платіжними картками в Україні стає все більш масовим. Зокрема, за минулий рік із кредиток українців вкрали 9 млн грн, а кількість неправомірних операцій з картами зросла до 7,6 тис. порівняно з 2,9 тис. 2010 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram