ГоловнаЕкономікаБізнес

Європа - гальмо світової економіки, - ОЕСР

США та Японія тягнуть світову економіку на своїх плечах.

Європа - гальмо світової економіки, - ОЕСР
Фото: podrobnosti.ua

Про це йдеться в огляді Організації економічного співробітництва і розвитку, передає Reuters.

Світове зростання сповільниться до 3,4% цього року з 3,6% 2011 року, а потім прискориться до 4,2% 2013 року, говориться в економічному прогнозі ОЕСР. Такі прогнози організація публікує двічі на рік.

Зростання в 34 країнах, що входять в ОЕСР (України там немає), сповільниться в поточному році до 1,6% проти 1,8% минулого року, а потім підвищиться до 2,2% 2013 року.

"Ми передбачаємо повільне відновлення зростання в США, в основному, обумовлене приватним попитом, деякий підйом в Японії і зростання в країнах, що розвиваються, від помірного до швидкого", - сказав Карло Падоан, головний економіст ОЕСР.

"Ми також передбачаємо нульове зростання в єврозоні, яке приховує важливі розбіжності: розширення в північних країнах і рецесію - в південних", - додав він.

ОЕСР вважає, що економіка єврозони скоротиться на 0,1% поточного року, а потім підвищиться на 0,9% 2013 року. На локомотив регіону - Німеччину - чекає розширення на 1,2% 2012 року і на 2% 2013 року.

Хоча економіки ОЕСР йдуть на поправку, проте боргова криза єврозони може вийти з-під контролю, оскільки Греція ледь може зберегти кредитоспроможність, а іспанські банки потребують рекапіталізації, сказав Падоан.

Вливання Європейським Центробанком трильйона євро в банківську систему блоку та збільшення європейських фондів порятунку і резервів Міжнародного валютного фонду допомогли запобігти стрімкому розширенню кризи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram