ГоловнаЕкономікаБізнес

"Велика вісімка" залишає Грецію в єврозоні

Світові лідери побоюються розвалу всієї єврозони через Грецію.

"Велика вісімка" залишає Грецію в єврозоні
Фото: EPA/UPG

Лідери "великої вісімки" хочуть зберегти Грецію у складі зони євро й обіцяють зробити всі необхідні кроки для боротьби зі світовою фінансовою нестабільністю та європейською борговою кризою, зміцнюючи і стимулюючи економіку. Про це повідомляє fundmarket.ua.

"Ми зобов'язуємося вжити всіх необхідних заходів для зміцнення та стимулювання наших економік для боротьби з фінансовими проблемами, визнаючи, що ці заходи не будуть однаковими для кожного з нас", - ідеться в комюніке за підсумками саміту "вісімки", що об'єднує США, Японію, Німеччину, Францію, Великобританію, Італію, Канаду та Росію.

Підсумкова заява саміту, який проходив у заміській резиденції президента США, відображає стурбованість Барака Обами, який побоюється, що проблеми зони євро, що загрожують майбутньому валютного блоку, зашкодять нестійкому відновленню економіки США і його шансам на переобрання під час листопадових виборів.

На тлі політико-економічної кризи в Греції і занепокоєння з приводу нестабільності в Іспанії та Італії, "вісімка" спробувала заспокоїти ринки. У першому рядку комюніке йдеться про необхідність розширити зусилля європейських країн за межі політики "затягування поясів" у сферу стимулювання зростання економіки і створення робочих місць - заходів, названих у тексті "імперативними".

"Ми підтверджуємо нашу зацікавленість у тому, щоби Греція залишилася в зоні євро і дотримувалася своїх зобов'язань", - ідеться в комюніке, яке, попри це, не містить рецепта перемоги над кризою, що поставила Афіни на межу банкрутства й обрушила світові ринки.

Обама, який домагається від Європи розширення заходів стимулювання економіки, у своєму підсумковому виступі попередив лідерів єврозони про надзвичайно високу ціну поразки в боротьбі з кризою.

"Зростання економіки і створення робочих місць повинні бути нашими найважливішими пріоритетами", - сказав Обама.

"Вкрай важливо, що група - настільки впливова, як "велика вісімка", - підтримує Грецію, а також ідею про те, що Європі потрібен сильний союз. Це зміцнює її позиції", - сказав стратег Brown Brothers Harriman Марк Чандлер.

Лідери "вісімки" також пообіцяли стежити за цінами на нафту і бути готовими забезпечити збільшення поставок у разі потреби.

У комюніке йдеться, що відновлення світової економіки демонструє багатообіцяючі ознаки, "проте зберігається сильний зустрічний вітер".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram