ГоловнаЕкономікаДержава

Азаров лякає Росію залежністю від українських газосховищ

На думку прем'єра, без України ні Південний, ані Північний потоки не зможуть забезпечити потреби Європи в газі.

Азаров лякає Росію залежністю від українських газосховищ
Фото: Макс Левин

Прем'єр Микола Азаров вважає безальтернативним для Росії використання потужностей України для транзиту газу.

Про це сьогодні під час зустрічі з членами міжнародного клубу парламентаріїв і експертів ЄС-Україна сказав прем'єр-міністр України Микола Азаров.

"Збудувавши два газопроводи, Росія чомусь думає, що вона абсолютно не залежатиме від України щодо транзиту. Ніколи цього не буде, тому що ні Південний, ані Північний потоки не володіють можливостями складування газу. Бо підземні газосховища є тільки в нас, їх потужності колосальні", - сказав Азаров.

Він зазначив, що завдяки наявним потужностям Україна здатна допомогти країнам Європи в разі аномальних погодних умов, як це, наприклад, було минулої зими.

"Тому насправді ніякої особливої альтернативи ні "Південний", ні "Північний потік" не представляють", - запевнив прем'єр.

Також він зауважив, що для України нині дуже важливим є питання можливості модернізації ГТС. "Це найнадійніший і найдешевший газотранспортний шлях до Європи, й ми готові забезпечити його надійну роботу, а після модернізації він зможе прокачувати близько 200 млрд куб. м газу", - додав голова уряду.

Також він наголосив, що будівництво Південного потоку є абсолютно нерентабельним проектом. "Проект цей абсолютно неекономічний, нерентабельний, він ніколи не окупиться в найближчі років 20, однак він політично доцільний", - сказав М. Азаров.

Як відомо, Україна нині є основним транзитером російського газу до Європи, дозволяючи прокачувати близько 120 млрд кубометрів російського газу в напрямку Європи на рік. Однак останнім часом "Газпром" активно працює над альтернативними проектами - "Південним потоком" і розширенням "Північного потоку". У Москві вже заявили, що після завершення обох "потоків" значення України як транспортера російського газу знизиться до нуля.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram