ГоловнаЕкономікаБізнес

Уряд обіцяє жорстко контролювати Shell і Chevron

Іноземців попередили, що потрібно виконувати зобов'язання.

Уряд обіцяє жорстко контролювати Shell і Chevron
Фото: rian.ru

Інвестиційні зобов'язання, які візьмуть на себе переможці конкурсів із видобутку сланцевого газу на Олеській і Юзівській площах Chevron і Shell, контролюватимуться урядом.

"Буде дуже жорсткий контроль з боку Міжвідомчої комісії з виконання гарантійних інвестиційних зобов'язань компаній", - заявив на прес-конференції секретар комісії Володимир Ігнащенко.

За його словами, це особливо стосується розвитку місцевої інфраструктури, з якої компанії "дали дуже серйозні пропозиції".

У разі невиконання умов угоди, як заявив Ігнащенко, вона може бути розірвана в судовому порядку.

"Ми не будемо дублювати ту норму, яка є в угоді з Vanco, яка, на мій погляд, абсолютно неадекватна - якщо інвестор не виконує будь-які зобов'язання, навіть якісь технічні питання, тоді інша сторона на будь-якому етапі може розірвати угоду. Ми вважаємо, мабуть, це буде вирішувати Мін'юст, коли не виконані якісь інвестиційні зобов'язання угоди", - зазначив чиновник.

"Якщо ми залучаємо таких серйозних інвесторів, як Shell, Chevron, потенційно Exxon Mobil, ми їм створимо ті умови, серед яких і юридичні, за якими вони працюють у всьому світі", - додав Ігнащенко.

Нагадаємо, розробка Олеського та Юзівського родовищ, де працюватимуть Chevron і Shell, вимагає 30 років інвестицій і $50-70 млрд, вважає міністр екології та природних ресурсів України Едуард Ставицький.

За різними оцінками, на цих родовищах можуть бути запаси до 7 трлн кубометрів газу, серед яких традиційного, сланцевого і конденсату.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram