ГоловнаЕкономікаДержава

Металурги і гірняки готові страйкувати

Профспілка металургів і гірняків діятиме радикально.

Металурги і гірняки готові страйкувати
Фото: bolshoybusiness.ru

Відсутність прогресу у вирішенні з боку державних органів проблеми з тарифами на електроенергію для ПАТ "Запорізький завод феросплавів" (ЗЗФ), а також критична ситуація із землевідведенням для ПАТ "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" (ОГЗК) змушує Профспілку металургів і гірників України перейти до масових акцій протесту. Про це заявив голова Центрального комітету профспілки металургів і гірників України Володимир Казаченко під час прес-конференції, що відбулася 11 травня.

За його словами, через безвідповідальну політику державних органів регулювання в режимі роботи за скороченим графіком перебуває значна кількість працівників ЗЗФ, де вже скорочено 1400 осіб. "Повністю зупинено виробництво на Орджонікідзевському ГЗК. Незважаючи на проведені акції протесту, численні звернення Центрального комітету профспілки працівників металургійної та гірничовидобувної промисловості до керівництва держави, органів влади, проблем підприємств так і не вирішено. Влада практично нічого не вирішує, її регуляторну діяльність зведено до нуля", - сказав Казаченко.

При цьому він зазначив, що ЦК ПМГУ завжди виступав за соціальний діалог з державою та власниками підприємств. "Але соціальний діалог - це дорога з двостороннім рухом. Якщо нас слухають, але не чують, тоді соціальний діалог переходить у жорстку позицію, а жорстка позиція й означає масові маніфестації. Профспілка має право вступити в трудовий спір, а потім почати страйк. Ми хочемо провести масову маніфестацію саме в Києві, тому що місцева влада вже нічого не вирішує. Наразі в пікетуванні брали участь 50-60 працівників ЗЗФ, але якщо прийдуть 20 тисяч буде зовсім інша реакція, я думаю, що перед виборами влада дослухається до трудящих", - переконаний голова профспілки.

Щодо термінів проведення страйку, то, за словами Казаченка, ЦК ПМГУ планує цього тижня провести нараду й обговорити свої подальші дії у зв'язку із ситуацією на підприємствах феросплавної підгалузі.

"На зустріч буде запрошено голів усіх профкомів, територіальних комітетів Дніпропетровської та Запорізької областей і членів ЦК ПМГУ. Також запросимо представників Стахановського, Нікопольського і Запорізького заводу феросплавів, Марганецького й Орджонікідзевського ГЗК. Будемо збиратися і вирішуватимемо, всі інші члени ПМГУ готові підтримати акцію на захист феросплавної підгалузі. Терміни проведення маніфестації заанонсуємо як слід", - сказав В. Казаченко і додав: "У нас сьогодні запитують - чому в суперечці з державою ми зайняли позицію власника, але я хочу нагадати, що жодне підприємство не буде працювати собі на збиток, тоді як наші феросплавні підприємства сьогодні фактично позбавлені державою можливості заробляти через занадто високі тарифи на електроенергію. Ми просимо дати Запорізькому феросплавному тарифи на електроенергію за 1 класом споживання. Не може приватний власник планувати свій бізнес, коли він не знає, з якими тарифами на електроенергію йому доведеться працювати через місяць, особливо це критично для феросплавної галузі, де вартість електроенергії становить більш ніж 50% у собівартості продукції".

Своєю чергою, голова профкому ПМГУ ОГЗК Євген Запускалов зазначив, що місцеві органи влади не в змозі вирішити питання із землевідведенням для підприємства. "У зв'язку із тим, що землі, які, згідно із законодавством, знаходяться в рамках гірничого відведення, були незаконно розпайовані між місцевими жителями більш ніж 10 років тому, підприємство просто не може продовжувати видобуток руди", - сказав Запускалов.

Як повідомляє інформагентство УНІАН, ПАТ "Стахановський завод феросплавів" слідом за ЗЗФ також можуть перевести з 1-го на 2-й клас споживання електроенергії, що зробить роботу заводу нерентабельною.

ПАТ "Запорізький завод феросплавів" - один з найбільших у Європі виробників феросплавів. Частка внутрішнього ринку в постачаннях ЗЗФ становить 30-35%. Продукцію експортують у країни СНД, Європейський Союз, Азію й Африку. Запорізький завод феросплавів протягом багатьох років належав до 1-го класу споживачів електроенергії. Однак із 1 січня 2011 р. завод перевели на 2-й клас енергоспоживання, згідно з яким тариф на електроенергію для ЗЗФ зріс на 35% - до 83 коп. за 1 кВт (без ПДВ). Окрім цього, з 1 січня 2011 року НАК "Енергетична компанія України" розірвала з ЗЗФ договір про оренду електропідстанції "Ф-2", яка розташована на території заводу, внаслідок чого ЗЗФ не має змоги отримувати принаймні частину необхідної для виробничих цілей електроенергії згідно з 1-м класом споживання.

ПАТ "Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат" (Дніпропетровська обл.) є найбільшим гірничо-збагачувальним комбінатом Україні, який видобуває марганцеву руду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram