ГоловнаЕкономікаДержава

Українці не вірять у користь Євро-2012 для економіки країни

Ще ніхто не витрачав стільки коштів платників податків на спортивні змагання, як Україна.

Українці не вірять у користь Євро-2012 для економіки країни
Фото: luxury-kiev-apartment.com

Користь Євро-2012 для економіки України вбачає тільки 11% населення.

Про це свідчать результати опитування DW-Trend, яке було проведено на замовлення Deutsche Welle.

Експертні оцінки підтверджують цей скепсис. Дослідження аналітичного центру Raiffeisen Research вказує на те, що довгостроковий економічний ефект від інвестицій в інфраструктуру до Євро-2012 буде мізерним.

"Звичайно, оновлена інфраструктура, нова дорога - це добре. Скажімо, нова дорога може збільшити транспортні перевезення між Росією та Європою або Кавказом і Європою через територію України. Але якщо у вас така жахлива митниця, як зараз, то цими новими дорогами все одно ніхто не буде їздити. Без поліпшення бізнес-клімату окупити інвестиції буде вкрай складно", - зазначає експерт центру Дмитро Сологуб.

За п'ять років на підготовку до Євро-2012 витратили 105 млрд грн, з яких 85 млрд - з державного бюджету. Це 8% від ВВП країни. Для порівняння, в Польщі цей показник становив лише 4-5%, тимчасом як номінально вона витратила навіть більше за Україну.

Ще ніколи в історії людства країна-організатор міжнародного спортивного свята не витрачала в таких обсягах кошти платників податків, як Україна, зазначають у своєму дослідженні аналітики Raiffeisen Research.

Водночас розраховуватися за чемпіонат українцям доведеться ще довго. Саме на літо випадає пік виплат за кредитами, які Україна взяла на підготовку до Євро.

Найбільшою проблемою для українського уряду зараз є питання реструктуризації кредиту російського ВТБ на $2 млрд, термін погашення якого минає вже в травні. Як Україні розрахуватися за Євро-2012 експертам ще до кінця не ясно.

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович упевнений, що Євро-2012 згодом окупиться.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram