ГоловнаКультура

Мінкультури вимагає від ЮНЕСКО не допустити російсько-британських розкопок у Криму

Експедиція призначена на весну 2018 року.

Мінкультури вимагає від ЮНЕСКО не допустити російсько-британських розкопок у Криму
Фото: prostir.museum

Міністерство культури України звернулося до ЮНЕСКО з вимогою не допустити російсько-британські розкопки в Криму.

Про це повідомляє прес-служба Мінкультури.

"На сьогодні Мінкультури не видавало жодних дозвільних документів на проведення робіт на тимчасово окупованих територіях Автономної Республіки Крим і міста Севастополь. Також Мінкультури звертає увагу, що археологічна спадщина України вимагає особливого режиму захисту, передбаченого положеннями Конвенції ЮНЕСКО про охорону всесвітньої культурної і природної спадщини в 1972 році, стороною якої є Російська Федерація", - зазначили у відомстві.

У Міністерстві культури звернулися до українського МЗС із проханням направити ноти протесту в Москву і Лондон у зв'язку з наміром провести спільні археологічні дослідження в анексованому Криму, присвячені Кримській війні.

Згідно з повідомленням, у Криму планують реалізувати спільний російсько-британський проект, пов'язаний з подіями Кримської війни 1853-1856 років. Ідеться про проведення спільних археологічних розкопок, виданні книг і журналів відповідного напряму і організацію молодіжних археологічних таборів для студентів із Великобританії і Росії.

Російська влада Криму повідомила про приїзд на півострів англійських учених, у тому числі археолога з Британії Ніла Фолкнера. Британські вчені заявили, що готові приступити до розкопок у Криму навесні 2018 року.

У МЗС України відзначають, що поїздки зарубіжних делегацій у Крим не мають статусу офіційних. Українське зовнішньополітичне відомство опублікувало звернення, в якому застерегло іноземних громадян і осіб без громадянства від незаконних поїздок у Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram