ГоловнаКультура

Київський музей російського мистецтва висловився проти зміни своєї назви

Київрада хоче прибрати з назви словосполучення "російське мистецтво".

Київський музей російського мистецтва висловився проти зміни своєї назви
Киевский национальный музей русского искусства
Фото: afisha.mail.ru

Київський національний музей російського мистецтва висловив незгоду з ініціативою столичної влади перейменувати музей.

Як повідомляють на сайті музею, Київрада хоче прибрати з назви словосполучення "російське мистецтво".

При цьому київська влада поки не визначилася з новою назвою для музею.

У музеї вважають, що перейменування музею без "урахування думки фахівців і громадського обговорення є порушенням європейських норм і демократичних принципів, які проголосила незалежна Україна".

На сайті зазначено, що зібрання художніх творів, які виставляються в музеї, є цінністю національного значення. В основі колекції - об'єкти, які "належать до російської художньої культури". Таким чином, вилучення словосполучення "російське мистецтво", що вказує на склад колекції, є, на думку представників музею, "некомпетентним". Музей заснували в 1922 році - тоді він мав назву Київська картинна галерея. У 1934 році галерея отримала музейний статус, але в 1936-му її перейменували в Музей російського мистецтва.

Як зазначає мистецтвознавець Дмитро Горбачов у коментарях під опублікованим зверненням музею, "перейменування музею в 1936 році було частиною русифікації України в 30-х роках".

"На русифікації тоді робили кар'єру. Ініціатором перейменування виступив мистецтвознавець Сергій Раєвський, - додає Горбачов. - Зрозуміло, Раєвський став директором Музею російського мистецтва. На музей поклали обов'язок пропаганди культури нашого північного сусіда, чим його працівники відважно займаються досі, принижуючи інші культури".

Учений зазначає, що говорити про представлених у музеї художників як про представників "російської культури" було б неправильно: в музей перенесли роботи Левицького, Боровиковського, Рєпіна, українські портрети Тропініна, твори Врубеля київського періоду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram