ГоловнаКультура

У Раді зареєстрували законопроект про Український культурний фонд

Ухвалити закон хочуть до Нового року.

У Раді зареєстрували законопроект про Український культурний фонд
Фото: пресс-служба президента

У парламенті зареєстрували законопроект "Про Український культурний фонд".

На сайті Верховної Ради з'явилася картка проекту закону під номером 5491.

Законопроект внесли за підписом 12 народних депутатів із різних фракцій.

Очікують, що документ винесуть на голосування вже наступного тижня.

Проект закону про Український культурний фонд розроблявся на базі Національної ради реформ за участю Дмитра Шимківа, Ірини Подоляк, Олесі Островської-Лютої, Павла Гудімова та інших.

В інтерв'ю програмі "Лівий берег із Сонею Кошкіною" міністр культури Євген Нищук висловив надію, що культурний фонд буде працювати під патронатом Марини Порошенко.

У пояснювальній записці сказано, що метою законопроекту про культурний фонд "є сприяння розвитку культури і мистецтва України, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального і духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національної культурної спадщини та підтримка культурного розмаїття".

Керувати Фондом буде наглядова рада і дирекція. Рада буде складатися з 8 осіб, двох з яких буде визначати президент, двох - Мінкульт, двох - установи культури, ще двох - громадські об'єднання і голова фонду.

Голову фонду призначатиме Мінкульт із числа кандидатур, визначених наглядовою радою.

Дирекція буде керувати діяльністю фонду, чий виконавчий директор буде вибиратися за результатами конкурсу.

Фонд займатиметься експертним відбором, фінансуванням і моніторингом виконання культурних і мистецьких проектів, надаватиме гранти і стипендії.

Нагадаємо, з ідеєю створення фонду соціокультурного розвитку виступала колишній директор "Мистецького Арсеналу" Наталія Заболотна. На обговорення відповідного законопроекту також було запрошено Шимківа й інших представників Нацради реформ, але результати обговорення були незадовільні, і Рада реформ під своє крило законопроект Заболотної не взяла.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram