ГоловнаКультура

Новий закон про підтримку кінематографу запрацює щонайшвидше 2018 року, - голова Держкіно

Навіть з урахуванням президентського вето парламентарії ще мають час, щоб доопрацювати закон.

Новий закон про підтримку кінематографу запрацює щонайшвидше 2018 року, - голова Держкіно
Фото: Макс Требухов

Закон про підтримку українського кіно, в якому передбачено нові механізми фінансування кінематографу, повернення коштів для іноземних кінокомпаній і регуляції у сфері авторського права, зможе запрацювати щонайшвидше 2018 року.

Той факт, що на прийнятий Верховною Радою закон наклав вето президент, не вплинуло на те, коли документ набуде чинності.

Як розповів в інтерв'ю LB.ua голова Держкіно Пилип Іллєнко, Верховна Рада прийняла законопроект №3081-д після початку бюджетного процесу, тож 2017 року він однаково не запрацював би.

Окрім того, парламент повинен також розглянути три допоміжні законопроекти, без яких основний не зможе повністю функціонувати. У цих законопроектах вносять зміни в Бюджетний, Податковий і Митний кодекси. Незважаючи на те, що 3081-д був прийнятий Радою в другому читанні, ці законопроекти не розглядалися взагалі.

"У нас ще є час, і якщо ми не будемо його марнувати, встигнемо доопрацювати закон, щоб він почав працювати у 2018 році", - заявив Іллєнко. Голова Держкіно додав, що нова редакція закону про підтримку українського кіно потребує того, щоб її зі свого боку підтримав президент, тому в документ будуть вносити правки.

У 2017 році Держкіно планує провести два пітчинги - конкурси кінопроектів, у результаті яких розподілять державне фінансування.

Нагадаємо, Президент Петро Порошенко на зустрічі з представникам кіноіндустрії заявив, що підпише закон про підтримку кіно після того, як його доопрацюють і приймуть у Верховній Раді.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram