ГоловнаКультура

У Києві почалися роботи із консервації садиби Мурашка

Це перший крок до реконструкції напівзруйнованої пам'ятки архітектури.

У Києві почалися роботи з консервації напівзруйнованої садиби Мурашка, розташованої на Малій Житомирській вулиці.

Про це повідомила у фейсбуці керівник Департаменту культури Київської міськадміністрації Діана Попова.

"Врешті-решт ми зуміли почати протиаварійні та консерваційні роботи. Знаю, що повільно. Знаю, що важко. Але безкінечно дякую всім, хто допомагає", - написала вона.

Фото: facebook.com/diana.popova.104
Фото: facebook.com/diana.popova.104

Роботи були розпочаті кілька днів тому. Будівлю обнесли новим дерев'яним парканом замість прогнилого металевого. Перекрито тротуар, прилеглий до будинку.

Після першочергових протиаварійних робіт повинно пройти хіміко-технологічне обстеження об'єктів. Також буде виготовлена проектно-кошторисна документація на виконання ремонтно-реставраційних робіт. Про це LB.ua говорили в мерії Києва ще 2013 року.

Нагадаємо, в цьому будинку приблизно до свого повноліття ріс відомий український художник Олександр Мурашко. Тут була обладнана іконописна майстерня Олександра Мурашка-старшого - вітчима майбутнього художника, який забрав пасинка до Києва допомагати йому з роботою. Після смерті вітчима будинок перейшов у спадок Мурашку-молодшому, і він одразу продав його, а на виручені гроші купив невеликий будинок із садом на Баговутівській.

Сьогодні садиба Мурашка, захищена охоронною табличкою, перебуває в напівзруйнованому стані. У 2015 році суд повернув її місту після того, як власник не виконав своїх зобов'язань із реставрації будівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram