ГоловнаКультура

Українській культурі потрібен закон про меценатство, - Солов'яненко

Закон заохочував би тих, хто дає гроші на культуру і мистецтво.

Українській культурі потрібен закон про меценатство, - Солов'яненко
Фото: Сергей Нужненко

Однією з найважливіших ініціатив у сфері культури є ухвалення закону про меценатство.

Таку думку висловив головний режисер Національної опери України Анатолій Солов'яненко в інтерв'ю LB.ua.

"Я говорю про цей закон уже років 15, і не було жодного міністра (культури), який сказав би «ні», - каже він. - Але в нас часто змінюються керівники міністерства, а між цими змінами ще проводяться вибори, тому щойно ти домовляєшся з міністром, його змінюють".

Постійні вибори в Україні і зміна голів міністерств призводить до того, що в культурі неможливо провести закони, які реформували б її.

"Ти починаєш заново, а тобі кажуть: зараз це неактуально, ми тільки почали роботу, дай нам півроку, ми розберемося. А потім знову вибори. Це вічна пісня. Ось зараз у всіх у голові "Євробачення”, решта не в пріоритеті", - констатує Солов'яненко.

Головрежисер оперного наводить приклад Віденської опери, де є практика меценатства: якщо керівник театру хоче, щоб в одній з вистав виступив соліст рівня Пласідо Домінго, то фінансувати цей виступ береться спонсор, який у результаті може отримати податкові пільги за свою діяльність.

Другим важливим законом головний режисер вважає закон про контрактну основу для працівників установ культури. Його ухвалили цього року і, відповідно до цього закону, провели кілька конкурсів на посади керівників музеїв, театрів і заповідників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram