ГоловнаКультура

У Національної галереї Великої Британії хочуть відсудити картину Матісса

На музей подали до суду спадкоємці колишніх власників полотна.

У Національної галереї в Лондоні  хочуть відсудити портрет авторства Анрі Матісса 1908 року.

Як повідомляє BBC, на музей подали до суду внуки Маргарити Молл, яка була власницею полотна до Другої світової війни.

Спадкоємці, Олівер Вільямс, Маргарита Грін та Ірис Фільмер, ініціювали судовий розгляд у федеральному суді в Нью-Йорку і хочуть довести, що "Портрет Грети Молл" насправді належить їм, а в музеї виставляється незаконно.

Онуки Грети Молл намагаються повернути своїй сім'ї право власності на картину вже п'ять років.  І хочуть отримати 23 млн фунтів стерлінгів компенсації, якщо музей картину не поверне.

Грета Молл була ученицею Матісса і позувала для портрета впродовж 30 годин.  Її чоловік Оскар купив картину в самого художника.

 Сім'я Молл жила в Німеччині під час війни і віддала полотно на зберігання студенту Оскара, який жив у Швейцарії.  Студент втік разом із портретом: так картина потрапила в американські галереї, де була куплена Національною галереєю в Лондоні в 1979 році.

Портрет Греты Молл, Анри Матисс, 1908
Фото: www.nationalgallery.org.uk
Портрет Греты Молл, Анри Матисс, 1908

Національна галерея відмовилася давати докладні коментарі, зазначивши лише, що музей має всі законні документи на володіння картиною.

Нагадаємо, картина відомого авангардного угорського художника Роберта Берени "Спляча жінка з чорною вазою" повернулася на батьківщину 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram