ГоловнаКультура

ЮНЕСКО зберегла Софію Київську та Лавру в списку Всесвітньої спадщини

До Києва відправлять моніторингову місію.

ЮНЕСКО зберегла Софію Київську та Лавру в списку Всесвітньої спадщини
Фото: pravlife.org

Спеціалізована установа ООН з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) зберегла Софію Київську та Києво-Печерську лавру у списку об'єктів Всесвітньої спадщини.

Про це повідомив заступник голови КМДА Олексій Резніков.

"Поспішаю всіх небайдужих порадувати прекрасними новинами - ми відстояли Софію і Лавру - вони залишилися у списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО", - написав він у фейсбуці.

Софія і Лавра перебували під загрозою виключення через забудову буферної зони, проте за останній час було прийнято кілька рішень, які переконали ЮНЕСКО залишити їх у списку.

Зайві поверхи будівлі в Десятинному провулку демонтували, а на Гончара - мають демонтувати протягом місяця. У ЮНЕСКО також були претензії до будівництва на Кловському узвозі, але українська делегація переконала, що ця будівля розташована не в буферній зоні, хоча і псує вигляд.

Резніков також повідомив, що ЮНЕСКО зажадала прибрати з буферної зони надлишкову зовнішню рекламу. "У резолюцію включено вимогу ЮНЕСКО про «зачистку» буферної зони від агресивної зовнішньої реклами, яка там усе ще є. Ця вимога, як і інші, будуть виконуватися безапеляційно", - заявив він.

У коментарі "Еспресо" Резніков підкреслив, що восени до Києва приїде моніторингова місія, яка перевірить будівництво в буферній зоні. Якщо порушень не усунуть, то на наступній сесії 2017 року знову буде порушено питання про включення Софії і Лаври до списку об'єктів під загрозою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram