ГоловнаКультура

У Нідерландах перед референдумом пройдуть дні українського кіно

Голландцям покажуть фільми "Одинадцятий", "Російський дятел" і "Зима у вогні".

У Нідерландах перед референдумом пройдуть дні українського кіно

В Амстердамі в період з 31 березня по 1 квітня пройдуть дні українського кіно Ukraine on Film: Way to Freedom. Кіноогляд відбудеться в голландській столиці напередодні референдуму щодо асоціації України і Євросоюзу, який відбудеться 6 квітня.

Про це повідомили організатори фестивалю, компанія "Артхаус Трафік".

Концепція фестивалю - показ документальних стрічок, що розповідають про знакові для України події: від класики німого кіно, фільму "Одинадцятий" Дзиги Вертова, до хітів міжнародних кінофестивалів, фільмів "Російський дятел" Чада Ґрасії і "Зима у вогні" Євгенія Афінеєвського.

Відкриє кіноогляд картина "Одинадцятий", створена піонером радянської авангардної документалістики Дзиги Вертова. У 2014 році його "Людина з кіноапаратом" була визнана британським журналом Sight & Sound найкращим документальним фільмом усіх часів. "Одинадцятий" - перша українська робота режисера - змонтована з кадрів радянської кінохроніки стрічка про будівництво соціалізму в Українській РСР. Показ відреставрованого фільму відбудеться в супроводі живого саундтреку у виконанні композитора Антона Байбакова та музиканта Софії Турт. Саундтрек створено в рамках співпраці Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA та Національного центру Олександра Довженка.

У програму увійшов також документальний хіт "Російський дятел" Чада Ґрасії, фільм-володар Гран-прі журі за найкращу документальну роботу на фестивалі Санденс. Головний герой, ексцентричний художник Федір Олександрович, у дитинстві пережив евакуацію і розлуку з сім'єю через аварію на Чорнобильській АЕС. Роки по тому він вирушає до Чорнобиля, щоб з'ясувати причини техногенної катастрофи, яка досі впливає на життя і долі жителів України. Картина балансує між документальним розслідуванням і трилером про теорію змови. "Російський дятел" увійшов у лонг-лист премії "Оскар". На фестивалі Ukraine on Film: Way to Freedom стрічку глядачам представить Федір Олександрович разом із продюсером Мариною Орєховою.

Фестиваль закриє фільм-номінант на премію "Оскар" – "Зима у вогні". Це документальна стрічка є хронікою подій революції на Майдані, від мирних студентських протестів до трагічної розв'язки, яка відбулася перед поваленням режиму Януковича. Стрічка Євгена Афінеєвського, знята в епіцентрі Майдану, була спродюсована сервісом Netflix, і увійшла в програму міжнародних кінофестивалів у Венеції і Торонто. У лютому фільм спільного виробництва США, України і Великобританії претендував на "Оскар" за найкращу документальну роботу. В Амстердамі картину представлять режисер Євген Афінеєвський разом із творчою групою.

Покази пройдуть в Pathé Tuschinski, одному з головних кінотеатрів Амстердама, що розташувався в легендарній історичній будівлі. Дні українського кіно Ukraine on Film: Way to Freedom проводять Міністерство закордонних справ України та Державне агентство України з питань кіно. Генеральний партнер проекту - Фонд Ігоря Янковського "Ініціатива в ім'я майбутнього", який підтримує талановиту українську молодь і сприяє створенню майбутньої культурної спільності, реалізуючи успішні проекти в Україні та Європі. Організатори заходу: "Артхаус Трафік" і Фонд Brand New Ukraine.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram