ГоловнаКультура

Кабмін віддає священикам Трапезну в заповіднику "Софія Київська" (оновлено)

Музейники заявили про порушення зобов'язань України перед ЮНЕСКО

Кабмін віддає священикам Трапезну в заповіднику "Софія Київська" (оновлено)
Фото: sofiyskiy-sobor.polnaya.info

Міністерство культури погодило передачу в безоплатне користування УПЦ Київського патріархату будівлі Трапезної в Національному заповіднику "Софія Київська", всупереч зобов'язанням України згідно з Конвенцією про охорону всесвітньої спадщини.

Про це йдеться в заяві Українського національного комітету Міжнародної ради збереження пам'яток і визначних місць (ІКОМОС).

"Це політизоване рішення, яке ухвалили таємно від громадськості, з ігноруванням позицій експертів і професійного середовища, без належного інформування Комітету всесвітньої спадщини, ЮНЕСКО та ІКОМОС, грубо порушує зобов'язання, взяті на себе Україною під час ратифікації Конвенції про охорону всесвітньої спадщини, а також низку інших міжнародних зобов'язань. Крім того, українське законодавство забороняє передавати будь-кому майно національних заповідників", - сказано в ньому.

Зараз у Трапезній (також відома як Тепла Софія або Мала Софія) розташована експозиція "Храм. Град. Держава" і лапідарій заповідника (виставка старовинної писемності на плитах), а також музеєфіковані археологічні залишки фрагмента статі 18 століття.

"Тепер це все підлягає знищенню, оскільки немає іншого способу пристосувати цей пам'ятник для богослужіння. При цьому скоротяться експозиційні площі заповідника, а цінні експонати заховають у запасники", - йдеться у заяві.

"Звертаємося до всіх відповідальних осіб, які ухвалюватимуть остаточне рішення про майбутнє використання цього пам'ятника і всього Софійського ансамблю, закликаємо всіх небайдужих прислухатися до думки професіоналів і діяти в рамках закону і міжнародних зобов'язань України. Це має бути головною основою у справі збереження національної і всесвітньої культурної спадщини. У цьому контексті рішення про передачу в безоплатне користування УПЦ КП Трапезної (Тепла Софія) має бути безумовно скасовано", - наполягають в ІКОМОС.

Оновлення. Міністр культури В'ячеслав Кириленко на засіданні парламенту в п'ятницю прокоментував таке рішення.

"Богослужіння відбуватимуться не на території власне Софії, великого храму, а на території Трапезної церкви, побудованої у 18 столітті. Ці богослужіння відбуватимуться відповідно до законодавства про охорону пам'яток. Софія - це ж живий заповідник, там відбуваються художні виставки, мистецькі події, його відвідують люди. І від того, що там у декотрі дні та святкові дні будуть проходити богослужіння Української православної церкви Київського патріархату, гірше Софії не стане", - сказав Кириленко.

При цьому він підтвердив, що це рішення - політичне.

"Уперше за останні 330 років українська церква повертається в Софію Київську. Раніше це було неможливим. А українофоби всіх мастей, які зчинять крик навколо цього питання, нехай заспокояться", - сказав він.

Трапезна, побудована у 1722-1730 роках, розташована навпроти південного фасаду Софійського собору. Це одна з головних споруд Софійського монастирського ансамблю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram