ГоловнаКультура

Львівський "Меморіал" виступив за ембарго на російські книги

Організація склала список українофобських видань, які виходять в РФ.

Львівський "Меморіал" виступив за ембарго на російські книги
Надпись на стеллаже в книжном магазине <<Є>> в Киеве
Фото: www.dw.com

Львівська обласна історико-просвітницька організація "Меморіал" закликала ввести заборону на російські книги, особливо видавництв "Эксмо", "Яуза", "Яуза-пресс" і "Алгоритм".

Як сказано в заяві "Меморіалу", деякі антиукраїнські книжки російських видавництв потрапили в список забороненої літератури, складений минулого року Державною фіскальною службою. Однак такі заходи виявилися малоефективними, оскільки нові видання в нього включають тільки постфактум, коли вже потрапляють на територію України.

Щоб виправити цю прогалину, організація пропонує діяти на випередження і ввести повне ембарго. При цьому "Меморіал" вважає безпідставними заяви про те, що таке рішення буде суперечити Флорентійським угодами, які регламентують відсутність обмежень на ввезення культурних цінностей.

"Яку таку цінність міжнародного значення [бачать] в книгах типу "Поле бою - Україна. Зламаний тризуб", "Війна 2010. Український фронт", "Донбаська Русь", "Україна в крові. Бандерівський геноцид", "Українська химера. Фінал антиросійського проекту"?" - дивуються в "Меморіалі".

Організація також подає невеликий список із більш ніж 70 російських видань, що мають відкрито українофобський зміст.

Нагадаємо, що з ініціативою заборонити книжкову продукцію російських видавництв вийшов у середині січня народний депутат Остап Семерак. Один з тих, хто дійсно підтримав Семерака - Олександр Красовицький, директор харківського видавництва "Фоліо".

Однак

аж ніяк не всі учасники ринку вважають це здоровою ідеєю.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram