ГоловнаКультура

У Білорусі книги Алексієвич повернуть у шкільну програму

На початку 2000-х років твори Алексієвич прибрали зі шкільної програми

У Білорусі книги Алексієвич повернуть у шкільну програму
Фото: EPA/UPG

В обов'язкову програму білоруських шкіл повернуть твори лауреата Нобелівської премії з літератури 2015 року Світлани Алексієвич.

Про це повідомив міністр освіти Білорусі Михайло Журавков, інформує ТАСС.

"У програму для учнів 10-11-ї профільних класів твори Алексієвич увійдуть в обов'язковому порядку", - сказав Журавков. Як повідомляють, йдеться про книжки "Цинкові хлопчики" і "Чорнобильська молитва".

При цьому міністр зазначив, що у письменниці "специфічна література і складні твори, і в початковій школі їх вивчати недоцільно".

За словами Журавкова, твори Алексієвич вивчають на факультативах, а також на філологічних факультетах ВНЗ. "Запитайте в будь-якого студента-філолога з наших вишів, він добре знає її творчість, які твори вона написала", - зазначив міністр.

Раніше білоруські школярі вивчали твори Алексієвич, однак на початку 2000-х років їх зі шкільної програми прибрали.

Нагадаємо, Алексієвич народилася 1948 року в українському Івано-Франківську, але потім переїхала з родиною до Білорусі. Закінчила факультет журналістики БДУ, працювала в районній газеті в Брестській області. Була членом Спілки журналістів СРСР. Популярність їй принесла, зокрема, книга "У війни не жіноче обличчя" про роль жінок у Другій світовій війні. Інші відомі твори Алексієвич - "Цинкові хлопчики", "Чорнобильська молитва", "Час секонд хенд".

Алексієвич неодноразово виступала з критикою білоруського керівництва. За це її вже багато років не друкують у Білорусі. Деякий час письменниця вимушена була жити і працювати за кордоном. Після анексії Криму Світлана Алексієвич виступила із засудженням політики Путіна щодо України в статті "Коллективный Путин". 8 жовтня Алексієвич отримала Нобелівську премію з літератури.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram