ГоловнаКультура

Іранський режисер присвятив Олегові Сенцову нагороду, отриману у Венеції

Мосхе Махмальбаф отримав приз імені Робера Брессона на Венеційському кінофестивалі

Іранський режисер присвятив Олегові Сенцову нагороду, отриману у Венеції
Мохсен Махмальбаф
Фото: Screen

Відомого іранського режисера Мохсена Махмальбафа відзначили почесною нагородою імені Робера Брессона на Венеційському кінофестивалі. Режисер присвятив її українському режисерові Олегу Сенцову, засудженому до 20-річного терміну ув'язнення в Росії.

Про це повідомляє видання Screen.

Махмальбаф отримав нагороду 7 вересня. Приз імені видатного режисера Робера Брессона іранцю вручили як визнання "режисера, який підтвердив, наскільки важким може бути шлях до пошуку духовного сенсу життя".

Приз заснували 1999 року, і відтоді його володарями стали такі режисери, як Олександр Сокуров, Кен Лоуч, Вім Вендерс і Мануель Де Олівейра.

Останній фільм Махмальбафа "Президент" показали у Венеції минулого року. Крім того, режисер одного разу був головою журі Київського міжнародного кінофестивалю "Молодість".

У коментарі ScreenDaily Махмальбаф заявив, що дізнався про долю Олега Сенцова під час кінофестивалю на Сахаліні - там він був головою журі. "За останні роки ми чули багато заяв від російських лідерів про те, що Росія нарешті знайшла свій незалежний голос і готова відігравати важливу роль на світовій кіноарені, - заявив режисер. - Ці прагнення, безперечно, можна підтримати, але також необхідно пам'ятати, що жоден національний підйом не може відбуватися на засадах брехні і пропаганди".

"Шлях до кращого майбутнього може початися тільки з актів милосердя та розуміння. Олег Сенцов повинен знімати нові фільми, а не рахувати роки у в'язниці", - додав Махмальбаф.

Нагадаємо, що на підтримку Олега Сенцова виступили члени Європейської кіноакадемії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram