ГоловнаКультура

Художник подав позов проти "Мистецького Арсеналу" за знищену у 2013 році картину

Автор "Коліївщина. Страшний суд" вимагає справедливості

Художник подав позов проти "Мистецького Арсеналу" за знищену у 2013 році картину
Фото: https://www.facebook.com/VM.photoschool

Печерський райсуд Києва 21 травня розпочне розгляд позову художника Володимира Кузнєцова проти "Мистецького Арсеналу", пов'язаного з знищенням роботи "Коліївщина. Страшний суд" у липні 2013 року напередодні візиту в галерею Віктора Януковича.

Про це автор повідомив на своєму сайті.

На картині Кузнєцова були зображені чиновники і священнослужителі,  які падають у котел в пеклі. Полотно не завершили, оскільки його замалювали чорною фарбою за вказівкою директора музейного комплексу Наталії Заболотної.

Кузнєцов тепер вимагає визнати дії "Арсеналу" протиправними, стягнути 128 тисяч гривень за порушення авторських прав і 1000 моральної компенсації.

"Це не питання персональних розглядів або приватних відносин. Особисті вибачення директора Арсеналу я прийняв, а образи на мою адресу пробачив. Однак справа не в вибаченнях, а у громадській відповіді як соціальному і політичному жесті. Цим процесом я хочу привернути увагу до проблеми відносин художника та інституції, до правової незахищеності працівників культури і мистецтв перед функціонерами від культури", - заявив Кузнєцов.

Художник вважає, що судовий процес дасть поштовх позитивним змінам у сфері культури і допоможе вибудувати більш справедливі і прозорі відносини між культурними працівниками та інституціями.

"Я також хочу підняти питання про звужене трактування поняття цензури у нашій країні, про відсутність правових зобов'язань навіть у державних виставкових просторів, не кажучи про приватні галереї", - вважає Кузнєцов. На його думку, якщо в українських законах відсутнє чітке визначення цензури, то ініційований ним судовий прецедент дозволить чіткіше кваліфікувати прояви цензури в майбутньому.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram