ГоловнаКультура

У Києві презентували Відкритий архів українського медіа-арту

На сайті архіву з'являться раніше неопубліковані роботи Олександра Ройтбурда

23 квітня в рамках V Міжнародного фестивалю "Книжковий Арсенал" Національний центр Довженка і куратор Яніна Пруденко презентували сайт Відкритого архіву українського медіа-арту.

Повноцінно сайт Відкритого архіву українського медіа-арту запустять після травневих свят.

Відкритий архів українського медіа-арту був створений у 2008 році, коли куратор архіву Яніна Пруденко почала збирати VHS-касети з роботами і самостійно їх оцифровувати. З січня 2014 року Відкритий архів українського медіа-арту підтримує Національний центр Олександра Довженка, де відтепер зберігатимуться копії усіх артефактів українського медіамистецтва.

Іван Козленко і Яніна Пруденко
Фото: Катя Куницька
Іван Козленко і Яніна Пруденко

"Ми розпочали проект минулого року. Для Національного центру Довженка це є певним способом вторгнення кіноархіву у невластиву для нього сферу, а саме: відео-арт та медіамистецтва, - розповідає директор Центру Довженка Іван Козленко. - Ми хочемо розширити власні кордони і спробувати таким чином інституалізувати та переосмислити у нових категоріях це мистецтво. З нашого боку була надана технологічна база. Нам вдалося оцифрувати відео-арт, який, на жаль, зберігся на VHS-касетах і носіях, які зараз практично не використовуються. Я сподіваюся, що це оцифрування стане способом для дослідження історії та справжнього українського медіамистецтва".

На сайті будуть представлені роботи в різних жанрах, створені від 90-х років і до сьогодні. Архів має статус відкритого: куратори продовжать роботу над його наповненням. Мета кураторів - створити зручну базу для дослідження українського медіамистецтва, де будуть представлені усі художники, куратори, дослідники, які займаються медіамистецтвом, з біографіями і посиланнями на їхні роботи, а також архів статей, каталогів і програм виставок і фестивалів, присвячених українському медіамистецтву.

Іван Козленко та Олександр Соловйов
Фото: Катя Куницька
Іван Козленко та Олександр Соловйов

Яніна Пруденко
Фото: Катя Куницька
Яніна Пруденко

"Ідея архіву українського відео-арту з'явилася у 2008 році після зустрічей з Олександром Соловйовим (український куратор і експерт із сучасного мистецтва - прим. ред). Тому сьогоднішній архів - це на 80% його заслуга, адже він з 90-х років збирав на VHS-касетах приклади українського медіа-арту, - розповіла куратор архіву Яніна Пруденко LB.ua. – Сьогодні в архіві вже досить велика кількість проектів - понад 500 робіт відео-арту, відеоінсталяцій, відео перфомансів. Від імені Центру Довженка укладаємо договори з художниками: вони передають нам на зберігання ці роботи. Проекти, створені у 90-х роках, вже забуті і навіть самі художники про них рідко згадують, тому їм дуже приємно, що це архівується, входить в історію і на основі цього формується культурна пам'ять. Також на сайті будуть представлені всі роботи медіа-арту Олександра Ройтбурда. Він не публікував їх раніше онлайн і на нашому сайті вони з'являться вперше".

За словами Яніни, у перспективі в архіві планують відкрити ще три напрямки: український sound art, відео-сценографія у театрі і медіаархеологічні дослідження, як, наприклад, раннє використання технологій у театрі Лесем Курбасом або експерименти зі звуком Дзиги Вертова. Крім того, архів планує разом з видавництвом "Основи" видати "Антологію українського медіамистецтва", де буде представлена історія українського медіа-арту періоду незалежності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram