ГоловнаКультура

У Києві презентували збірку промов Леха Качинського

Книги передадуть до ВНЗ Києва та інших міст України

У Києві презентували збірку промов Леха Качинського
Лех Качинський
Фото: wikipedia.org

У Києві відбулася презентація збірки промов колишнього президента Польщі Леха Качинського, присвячена п'ятій річниці його трагічної загибелі.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Українці вшановують пам'ять про президента Польщі Леха Качинського як про гарного друга України", - заявила президент Міжнародного гуманітарного фонду Ірина Верещук на презентації.

Вона зазначила, що саме під час президентства Качинського Польща знайшла в собі сили вибачитися в українців за страшні сторінки спільної історії; те саме зробили й українці. "Цей крок дозволив Польщі не замикатися на минулому, а дивитися в майбутнє", - підкреслила Верещук.

Вона також нагадала, що Качинський як президент країни-члена НАТО особисто поїхав до Грузії під час російсько-грузинської війни 2008 року, підтримав Тбілісі і сприяв врегулюванню ситуації. "Польща підтримувала Україну тоді і підтримує зараз як адвокат у Європі", - сказала Верещук.

Вона переконана, що українцям слід знати про діяльність Качинського на посту президента Польщі, що дасть можливість "нам уникнути помилок, можливість зрозуміти, що потрібно в першу чергу і звичайно - спертися на наших сусідів і друзів, якими вони є не за формою, а за змістом".

Як повідомив автор збірки Арсеній Пушкаренко, книги передадуть у ВНЗ Києва та інших міст України.

Нагадаємо, Лех Качиньский загинув 10 квітня 2010 року вранці унаслідок катастрофи Ту-154, що розбився під Смоленськом. Польська делегація прямувала в Катинь, де поховані польські військовослужбовці, розстріляні НКВС СРСР у 1940 році, для участі в меморіальних заходах.

Відразу після катастрофи прокуратура Польщі почала розслідування можливих фактів невиконання обов'язків чиновниками адміністрації президента, уряду, МЗС, міноборони та посольства країни в Москві під час підготовки візиту глави держави. Перший етап розслідування завершився у червні 2012 року.

У серпні 2014 року суд Варшави постановив відновити розслідування катастрофи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram