ГоловнаКультура

У Парижі відбудеться мультидисциплінарний фестиваль української культури

В рамках "української весни" проведуть вистави, концерти, виставки, літературні презентації та кінопокази

У Парижі відбудеться мультидисциплінарний фестиваль української культури
Фото: Ігор Бельський

У квітні в Парижі відбудеться мультидисциплінарний фестиваль "Україна - вільна сцена", в рамках якого українську культуру представлять французькому глядачеві.

Про це розповіли ініціатори фестивалю на презентації в понеділок, 16 березня, інформує кореспондент LB.ua.

Головна мета фестивалю - посприяти кращій репрезентації України як країни з оригінальною культурою, повідомляють організатори. "Мета цього проекту - культурна та інформаційна експансія", - додає Олег Соснов, представник Французького інституту в Україні.

Ініціатори проекту, серед яких - кінофестиваль "Молодість", фестиваль Гогольфест, Французький інститут і т.д., - зазначають, що місяць української культури в Парижі - це горизонтальна ініціатива. "Ми б хотіли зробити щось на зразок французької весни в Україні, але цей формат не спрацює через відсутність таких самих потужних ресурсів", - стверджує Соснов.

При цьому, зазначає Влад Троїцький, спочатку виникла ідея такого фестивалю, а потім його потенційні учасники залучили спонсорів і партнерів. "Потрібно показати Заходу і політикам, що Україна може генерувати нові смисли", - упевнений Троїцький.

Фестиваль "Україна - вільна сцена" складається з кількох програм: театр, музика, кіно, література і візуальне мистецтво.

З 8 по 14 квітня в Парижі триватиме тиждень українського кіно. Організаторами виступають кінофестиваль "Молодість" і фонд Ігоря Янковського. Покази проведуть у фільмотеках у Латинському кварталі, неподалік від Сорбонни. У програмі днів українського кіно: "Поводир" Олеся Саніна, "Брати. Остання сповідь" Вікторії Трофименко, документальні фільми "Український аргумент" Сергія Маслобойщикова та "Чорний зошит Майдану", що складається зі студентських робіт, збірка короткометражок-призерів Національного конкурсу "Молодості"-2014 і два відреставровані фільми - "Шкурник" Миколи Шпиковського і "Навесні" Михайла Кауфмана.

З 7 по 18 квітня у театрі Монфор показуватимуть спектакль Влада Троїцького "Собача будка". А 20 квітня на сцені театру відбудеться концерт фрік-кабаре Dakh Daughters.

22 і 23 квітня у цирку "Романес" зіграють аудіовізуальний перформанс "Resist(r)ance Париж-Київ", участь у якому візьмуть Юрій Хусточка, актор Дмитро Ярошенко та Патрік Фроде.

З 16 по 30 квітня у галереї Slow Galerie триватиме виставка робіт Олекси Манна, Івана Семесюка, Христини Ярош та дуету "Брати".

19 квітня у готичній церкві Сен-Меррі біля Центру Помпіду театральним перформансом за участю акторів театру ДАХ відкриється проект візуального та медіамистецтва "Декомпресія". У проекті візьмуть участь Антон Байбаков, Гамлет Зіньковський, Алевтина Кахідзе, Роман Мінін, Олександр Міхед, Аліна Якубенко та інші. Куратором виступила Дарина Кольцова.

18 квітня у цій же церкві зіграють концерт творів Валентина Сильвестрова "Музика поезії". Це цикл творів композитора, написаних на вірші українських і російських поетів.

У літературній частині фестивалю - презентації Андрія Куркова та Марії Матіос. Курков є запрошеним гостем Будинку поезії Парижа - у Франції вийшов переклад його роману "Львівська гастроль Джимі Хендрікса". Марія Матіос презентує перший французький переклад роману "Солодка Даруся".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram