ГоловнаКультура

В Україні вийде книга про українське мистецтво між Майданом і війною

Альбом буде у двох варіантах: французько-російсько-українському й англійсько-російсько-українському

В Україні вийде книга про українське мистецтво між Майданом і війною
Владимир Кузнецов. Фрагмент настенной росписи "Строим новую страну вместе""
Фото: Предоставлено издательством

В Україні готується до видання альбом "Рухомий пейзаж: мистецтво України між революцією і війною", що складається з репродукцій робіт сучасних українських художників та інтерв'ю з ними.

Про це повідомляє видавництво "Родовід", в якому і вийде книга.

Упорядником альбому стане дослідник антропології сучасного мистецтва, критик Наталя Чермалих.

Книга вийде у двох варіантах - французько-російсько-українському й англійсько-російсько-українському.

Ідея альбому належить власникові галереї Pangée в Монреалі П'єру-Лорану Буле - він задумав книгу навесні 2014 року під час приїзду до Києва. "Я зрозумів, що приїхав після битви. Але все-таки я не спізнився: я встиг відчути дух історичних подій. Навіть повітря на Майдані здавалося більш насиченим, щільнішим", - розповідає він.

Після побаченого у Києві Буле вирішив зафіксувати враження і створити книгу про постреволюційну Україну.

"Напевно, 2014 рік увійде в історію як відправна точка глибоких тектонічних зрушень, що назавжди змінили український політичний пейзаж: революційний Майдан, анексований Крим, воєнні дії на Донбасі, - розповідає упорядниця книги, Наталія Чермалих. - У нашій книзі я постаралася осмислити цю фрагментарну політичну дійсність у діалозі з художниками і фотографами, які спостерігали, передчували і переживали політичні зміни в житті сучасної України".

Книга складається з двох частин - візуальної та текстової.

У першій частині буде альбом з роботами українських художників Влади Ралко, Микити Кадана, Сергія Браткова, Микити Шаленого, Марі Басташевські, Євгенії Бєлорусець, Алевтини Кахідзе, Олександра Глядєлова, групи «Шило» та ін. У другій - інтерв'ю з художниками, записані Наталією Чермалих у 2014-2015 рр. Інтерв'ю - про важливі аспекти життя сучасної України, починаючи від розпаду СРСР до Майдану і війни на сході України.

Альбом "Рухомий пейзаж: мистецтво України між революцією і війною" обіцяють випустити до Книжкового Арсеналу, який пройде наприкінці квітня. Тоді й пройде презентація книги.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram