ГоловнаКультура

Культурна спільнота виробила критерії для нового голови Мінкульту

До народних депутатів звернулися з відкритим листом

Культурна спільнота виробила критерії для нового голови Мінкульту
Фото: Дарья Бадьер

Представники професійної спільноти у сфері культури написали відкритого листа до народних депутатів, що формує новий уряд. У своєму зверненні культурні діячі виписали критерії, за якими, на їхню думку, слід обирати нового міністра культури.

"У культурі назріли реформи. Тому сьогодні як ніколи важливо і необхідно керуватися прозорими й обґрунтованими критеріями під час призначення фахівця на посаду міністра культури", - йдеться в листі.

Автори звернення вважають, що, призначаючи нового міністра культури, необхідно "враховувати негативний досвід останнього десятиліття, коли на посаду міністра культури України призначали або бюрократів радянського зразка, або лояльних до влади митців без управлінського досвіду".

Критерії, яким повинен відповідати новий міністр культури, згідно зі зверненням:

Тривалий досвід впровадження інновацій та ефективного управління у сфері культури: створення та/або управління культурними інституціями, програмами, довгостроковими проектами, вагомими для культурної спільноти і/або аудиторій культури    

Поінформованість з європейським досвідом розвитку культури та культурної політики, що має бути засвідчено відповідними публікаціями або освітою, практичною діяльністю, участю в аналітичних проектах і т.д.    

Реноме чесного управлінця і довіра професійної спільноти   

Відсутність попереднього досвіду держслужби    

Кандидат повинен публічно задекларувати своє власне бажання реформувати сферу культури, впроваджувати принципи демократії, прозорості та громадського контролю діяльності ввіреного йому міністерства

Автори звернення закликають до розуміння "того факту, що культура разом з освітою відіграє ключову роль у формуванні цінностей суспільства і його ідентичності". Вони наголошують, що сфера культури - дуже резонансна і "помилка тут буде коштувати дуже дорого".

З повним текстом звернення можна ознайомитися за посиланням. Нагадаємо, раніше студенти культурних ВНЗ і працівники цієї професійної сфери зайняли будівлю Міністерства культури. Їхня головна вимога - формування нової культурної політики в Україні і призначення нового менеджера в цій сфері на прозорих умовах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram