ГоловнаКультура

У Києві не залишиться вулиць Леніна

Їх перейменують на честь українських героїв.

У Києві не залишиться вулиць Леніна
Архивное фото
Фото: nz.net.ru

У Києві більше не буде чотирьох вулиць, названих іменем тоталітарного вождя В.І. Леніна. Комісія з питань найменувань і пам'ятних знаків КМДА підтримала ініціативу української громади Києва та ВО "Свобода" про перейменування вулиць Леніна в Києві на честь українських героїв.

Про це сказав лідер Спілки національно-патріотичних об'єднань громадян "Українська громада Києва", заступник керівника Центрального виборчого штабу ВО "Свобода" Сергій Рудик.

Нагадаємо, Українська громада Києва та ВО "Свобода" пропонували замінити названі іменем вождя Жовтневої революції чотири вулиці, відповідно:

у Дарницькому районі, мр-н Бортничі - на вул. Сотника Аверкія Гончаренка (український військовий, командир українських частин у бою під Крутами);

у Солом'янському районі, мр-н Жуляни - на вул. Отамана Зеленого (Данило Терпило - український революціонер, повстанський отаман. Голова Дніпровської повстанської дивізії 1918 р., звільняв Київ від більшовиків);

у Деснянському районі, Троєщина - на вул. Козака Степана Щербака (козак 4-ї Київської дивізії армії УНР, герой ІІ Зимового походу. Степан Щербак відмовився від пропозиції більшовицького комісара перейти до нього на службу. Розстріляний 22 листопада 1921 року в м. Базарі. Реабілітований 27 квітня 1998 р.);

у Святошинському районі - на вул. Олексія Алмазова (український військовий і громадський діяч, генерал-хорунжий армії Української Народної Республіки).

Комісія підтримала три з чотирьох запропонованих перейменувань за умови, що вул. Леніна у Деснянському районі міста Києва перейменують у вул. Олександра Загродського (військовий діяч часів УНР, генерал-полковник армії УНР, командир Волинської дивізії, учасник І Зимового походу, заступник головнокомандувача армії УНР).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram