ГоловнаКультура

Питну воду в Києві визнано найгіршою в Європі

В Україні немає державних нормативів якості води.

Питну воду в Києві визнано найгіршою в Європі

Головними проблемами української столиці вони називають звалища і загазоване повітря, але найбільшою бідою - питну воду.

Про це повідомляє ТСН.

Доктор хімічних наук, академік НАНУ та директор Інституту колоїдної хімії та хімії води Владислав Гончарук стверджує:

"Водогінна вода не є питною, вона дійсно дуже поганої якості - це не викликає жодних сумнівів". Найбільша проблема, за словами академіка, полягає в хімікатах, якими очищають воду. Але довести це документально неможливо, бо державна санстанція досі не знає, що означає якісна вода. ДСТУ радянських часів скасували два роки тому, а нових державних нормативів щодо якості води ще не затвердили.

Це - унікальний випадок у світі, - обурюється Гончарук. "Тому говорити про відповідність води якимсь стандартам взагалі немає сенсу", - переконаний він.

Як санстанція дозволяє пити воду, чистоту якої визначити не може, в службі коментувати відмовилися, пославшись на те, що вже святкують День Конституції.

Зате головний інженер Деснянської водопровідної станції Валерій Оленченко заявляє: "Я і моя сім'я вживаємо воду з-під крана".

Головний інженер визнає: через каналізації і нерозчинні миючі засоби вода в Дніпрі та Десні від моменту відкриття очисної станції погіршилася в рази. А обладнання станції - за 60 років майже не змінилося.

"За великим рахунком, станція потребує технічної реконструкції", - зауважує він. Але скільки на це потрібно мільйонів і в якій валюті - навіть уявити не може.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram