ГоловнаКультура

Комісію з моралі здивувало закриття виставки "Апокаліпсис і Відродження"

Експозицію демонтували через звинувачення в порнографії.

Комісію з моралі здивувало закриття виставки "Апокаліпсис і Відродження"
Фото: Роман Рудаков

Національна експертна комісія з питань захисту суспільної моралі називає несподіваним і незрозумілим рішення про закриття виставки "Апокаліпсис і Відродження" у філії Київського національного музею російського мистецтва "Дитяча картинна галерея" ("Шоколадному будинку") на вулиці Шовковичній, 17/2 у Печерському районі Києва.

Про це йдеться в повідомленні комісії.

"Рішення про демонтаж виставки є для Національної комісії несподіваним і незрозумілим", - наголошується в повідомленні.

Комісія спростовує розповсюджену в ЗМІ інформацію про те, що виставка була закрита за постановою комісії.

Водночас вона зазначає, що дійсно перевіряла експозицію на виставці на предмет її відповідності до вимог закону про мораль і знайшла порушення.

Причиною реагування на зміст зазначеної виставки, як наголошується, стало звернення наприкінці травня в комісію якоїсь громадянки, яка, турбуючись про імідж України напередодні чемпіонату Європи-2012 з футболу, поділилася своїми враженнями про цю виставку.

В результаті, провівши на початку червня перевірку, комісія виявила, що в Дитячій картинній галереї демонструється 8-серійний анімаційний фільм "Акт", який містить еротичні зображення і вульгарно-натуралістичні, антиестетичні сцени статевого акту.

"Що згідно ст. 1 Закону України "Про захист суспільної моралі", відноситься до продукції порнографічного характеру, виробництво та обіг якої в Україні заборонено", - наголошується в повідомленні.

Про порушення комісія повідомила Головному управлінню Міністерства внутрішніх справ у Києві та Київській міській державній адміністрації.

Нацкомісія наголошує, що їй невідомо, яке рішення ухвалили керівництво КМДА і МВС.

За повідомленнями ЗМІ, виставка "Апокаліпсис і Відродження" в "Шоколадному будинку" відбувалася в рамках бієнале сучасного мистецтва Arsenale 2012.

Відкрилася 15 травня і мала тривати до 27 липня.

Однак її демонтаж почався вже 14 червня.

Нагадаємо, перша українська бієнале сучасного мистецтва Arsenale 2012 відкрилася в Києві 23 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram