ГоловнаБлогиБлог Ирины Бережной

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 9 февраля

LB.ua публикует текст авторской юридической программы «Ваше право с Ириной Бережной». На нашем сайте вы сможете прочитать в текстовом виде выпуски, которые будут еженедельно обновляться. Свои вопросы к Ирине Бережной и Ирине Калинской отправляйте на электронный адрес [email protected].

"Ваше право с Ириной Бережной" - программа от 9 февраля

Фото: azbuka-perevoda.ru

Володимир Леонідович домагається отримання статусу члена родини померлого учасника бойових дій. Для цього потрібна довідка медичної комісії, яка б підтверджувала, що смерть батька слухача 24 роки тому пов’язана з пораненням під час Другої Світової Війни. Володимир Леонідович вважає, що медична комісія навмисне сфальсифікувала документи його померлого батька, щоб не видавати йому відповідну довідку. У міліцію з повідомленням про фальсифікацію, а також у суд з оскарженням дій чи бездіяльності посадових осіб МСЕК слухач не звертався.

Шановний Володимир Леонідович!

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо поховання учасників бойових дій і соціального захисту їх сімей», який набрав чинності з 01.07.2009 р., та Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» пільги померлого учасника бойових дій поширюються на дружину (чоловіка), які не одружилися вдруге, батьків, неповнолітніх дітей.

Для встановлення статусу члена сім'ї загиблого (померлого) ветерана війни та видачі посвідчення необхідно звернутися до Виконавчого комітету місцевої ради, або в управління соціального захисту населення та подати наступні документи:

  • Довідка з райвійськкомату про службу в Збройних силах померлого ветерана війни
  • Довідка медико-соціальної експертної комісії про групу та причину інвалідності померлого ветерана війни
  • Документ про період навчання (для дітей померлих учасників бойових дій)
  • Документи про нагородження померлого учасника бойових дій в роки Великої Вітчизняної війни та війни з імперіалістичною Японією орденами і медалями колишнього Союзу РСР
  • Документи, що засвідчують родинні стосунки з померлим ветераном війни
  • Експертний висновок щодо причинного зв'язку смерті померлого ветерана війни з виконанням обов'язків військової служби (при необхідності)
  • Заява
  • Паспорт
  • Пенсійне посвідчення або довідка про перебування на пенсійному обліку
  • Посвідчення на пільги померлого ветерана війни
  • Свідоцтво про смерть померлого ветерана війни

Якщо у вас є зазначені підстави та всі документи подано, а вам невмотивовано відмовляють, ви можете звернутися до прокуратури або суду.

Одесити Володимир та Ірина, які разом звернулися до програми "Ваше право", позичили гроші у фізичної особи під відсотки, про що написали розписку. У розписці вказана цифра відсотків, але не вказаний термін, тобто не зрозуміло, це відсотки за рік чи за місяць. Як це нерідко в українців буває – за деякий час позичальники перестали платити кредит, пославшись на кризу. Кредитор подав позов до суду і отримав рішення на свою користь. За словами Ірини та Володимира, суд зобов’язав їх повернути позичене з відсотками, попри те, що кредитор – фізична особа, яка не має права давати гроші під відсотки. Ірина та Володимир цікавляться, які юридичні кроки вчинити, щоб не віддавати відсотки, як про це вони раніше домовлялися з кредитором, а віддати тільки основну суму. Володимир стверджує, що кредитор відмовився отримувати від позичальника тільки основну суму, хоча той віддавав.

Фото: znaikak.ru

Шановні Володимир та Ірина.

Відповідно до Цивільного кодексу України заборонено, щоб фізична особа давала гроші в борг під відсотки.

Теоретично, ви не зобов’язані сплачувати ці відсотки. Але суто по-людськи, з моральної точки зору, не віддати відсотки, про які ви домовились раніше - це непорядно.

Також потрібно зазначити, що кредитор має право потребувати назад гроші, які дав вам у борг, якщо у вас не зазначено в розписці, коли саме ви повинні їх повернути. І боржник зобов’язаний протягом семи днів віддати гроші, які вимагає кредитор. Тому загальну суму богу зараз потрібно негайно повернути, а за відсотки можете сперечатись в судовому порядку.

Відкрийте рахунок в банку на ім’я кредитора, або перекажіть через поштовий переказ. Коли будете віддавати борг, обов’язково зафіксуйте факт поверхня грошей – або через нотаріуса, або через поштовий переказ, або ж через державну виконавчу службу.

Можливо, після повернення основної суми кредитор простить вам цей відсотковий борг, ви підпишете мирову угоду, або ж домовитесь про розстрочку на виплату відсотків.

А взагалі, гроші потрібно віддавати! Якщо домовлялись про відсотки, то будьте люб’язні, віддавайте їх згідно з домовленістю.

Людмила Миколаївна з Броварського району зіштовхнулася з недружніми діями сусіда. За її словами, новий власник сусідньої земельної ділянки у садовому товаристві подав позов до суду з вимогою скасувати держакт на землю Людмили Миколаївни на тій підставі, що він через цей держакт не може приватизувати 9 соток, на які має право. Цікаво, що голова садового товариства стала на бік опонента Людмили Миколаївни, попри те, що це нова людина у товаристві, натомість Людмила Миколаївна володіє цією землею більше 20 років.

Шановна Людмила Миколаївна!

Допоки справа вирішується в межах правового поля, суд повинен розглянути цю заяву, і винести по ній відповідне рішення.

З ваших слів випливає, що правда на вашому боці. Але ж юристи керуються виключно офіційними документами.

Зараз, коли ця справа розглядається у суді, ми взагалі не маємо права робити якісь коментарі, або заяви, бо це буде вважатися тиском на суд. Потрібно дочекатися рішення суду.

Ірина Олександрівна зі Львова вважає, що через халатність секретаріату, її документи про вступ до Національної спілки письменників України не потрапили до адресата. У київському офісі спілки письменників Ірині Олександрівні повідомили, що нині ця справа розглядається. Ірина Олександрівна вважає, що питання її вступу до Національної спілки письменників затягується умисно.

Шановна Ірина Олександрівна!

Національна спілка письменників України – це добровільна творча організація професійних літераторів України (поетів, прозаїків, драматургів, критиків, а також перекладачів). Діяльність цієї спілки регулюється Законом України «Про професійних творчих працівників, та творчі спілки». В ньому йдеться про те, що члени спілки визначають колегіально, кого приймати до спілки, а кого не приймати. Це їхнє право - вирішувати дане питання на власний розсуд, і змушувати їх ніхто не може.

Ви можете звернутися до суду лише у випадку, якщо маєте докази якогось упередженого до вас ставлення з боку посадових осіб спілки.

Чи можна вважати звільнення доконаним фактом в разі відсутності розрахунку в визначений строк і законних підстав для звільнення? Борис Миколайович, м. Харків.

Шановний Борисе Миколайовичу!

Коли ви взяли у відділі кадрів трудову книжку і розрахунок в бухгалтерії, ви фактично погодились з тим, що вам не заплатили усієї належної суми. Крім того, термін позовної давності за цією справою сплив. Тому вам порада - не шукайте відповіді на вказане вами питання. Ви посилаєтесь на чинне законодавство, а там чітко вказано, коли і що робить працівник і що зобов’язана зробити організація. Організація з вами розрахувалася – ви розписались у відомості і не оскаржили впродовж трьох років те, з чим були не згідні. Тобто ви погодились з тим, як вчинила з вами організація.

Надія намагається домогтися виплати аліментів на дитину від колишнього чоловіка. За її словами, вона надіслала листа на отримання аліментів начальнику виконавчої служби і за цим листом таки отримала частину боргу у липні, з того часу більше нічого не отримувала, хоча там була вказана фіксована щомісячна сума. Справа в тому, що дитина, вступивши в університет, оформила інший виконавчий лист, спеціально вказавши фіксовану суму. Однак це рішення теж не виконується. Чи можна якось вплинути на державних виконавців?

Шановна пані Надія!

Якщо проблема виплати аліментів полягає в неналежному виконанні обов’язків виконавчої служби, то ви можете написати скаргу на ім’я начальника відповідного відділу, відповідно до статті 82 ЗУ «Про виконавче провадження» і ви маєте право оскаржити бездіяльність державного виконавця та інших посадових осіб державної виконавчої служби до начальника відділу, якому безпосередньо підпорядкований такий державний виконавець, або до керівника відповідного органу виконавчої служби вищого рівня, або ж до суду. Також звертаємо вашу увагу, що за невиконання судового рішення існує і кримінальна відповідальність (ст. 382 Кримінального кодексу України).

Ирина Бережная Ирина Бережная , Ведущая программы "Ваше право с Ириной Бережной"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram