ГоловнаБлоги

Кредит Європейського інвестиційного банку: що це означає?

Одним з основних факторів, які стримують розвиток аграрної галузі України, є хронічна нестача, а в більшості випадків, взагалі відсутність власних обігових коштів у сільгоспвиробника та неможливість залучити доступні - «дешеві та довгострокові» - кредити для фінансування інвестиційних програм. Перш за все, від цього страждають малі та середні підприємства аграрної галузі, які в розвинутих країнах становлять важливий сектор національної економіки. Добре розуміючи, що Державний бюджет не в змозі покрити всі необхідні витрати та забезпечити гідне фінансування сільгоспвиробників, ми зосередились на залученні зовнішніх фінансових ресурсів.

Фото: EPA/UPG

Результатом цієї роботи стало підписання 28 грудня 2015 року фінансової угоди між Україною и Європейським інвестиційним банком (ЄІБ) «Проект «Основний кредит для аграрної галузі – Україна». Ця угода укладена в рамках програми підтримки інвестиційних проектів за межами Європейського союзу і погоджена Європарламентом та Радою Європейського Союзу. Сума залучених за цим кредитом грошей - 400 млн. євро, що в національній валюті складає майже 12 млрд. грн. Для порівняння, на фінансову підтримку сільського господарства в 2016 році державним бюджетом України виділено коштів в 32 рази менше: 374,6 млн. грн, з них кредитів для підтримки фермерських господарств - 15,8 млн. грн., 300 млн. грн - здешевлення кредитів, підтримка тваринництва - 50 млн. грн., придбання сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва у лізинг - 3,8 млн. гривень.Згідно з угодою, фінансування триватиме протягом чотирьох років, а кредит надаватиметься траншами, в євро або доларах США.

Міністерство аграрної політики та продовольства України здійснюватиме загальний нагляд та відповідатиме за реалізацію проекту, в тому числі за створення в межах своєї компетенції групи з управління проекту (ГУП). Передбачається, що ГУП відповідатиме за запити на виділення коштів, моніторинг, реалізацію та звітність про хід виконання програми.

Згідно з умовами надання кредиту, фінансування інвестиційних проектів українських виробників за рахунок коштів ЄІБ складатиме не більше 50%, решта - кошти українських банків-учасників або власні кошти підприємств. Загалом, реалізація проекту дозволить зробити інвестиційний внесок в вітчизняний аграрний сектор в розмірі 800 млн євро, а це майже 25 млрд грн.

Кінцевими отримувачами коштів будуть малі та середні підприємства (кількість працюючих до 250), компанії з середнім рівнем капіталізації (до 3000 працівників), а також приватні (незалежно від кількості працюючих) та державні підприємства.

Важливо, що кредит розрахований на 12 років з 4-річним пільговим періодом, тобто перші виплати з повернення кредиту почнуться через чотири роки з моменту отримання першого траншу та будуть здійснюватися піврічними внесками. Відсоткова ставка буде фіксованою (EURIBOR в траншах для Євро, чи LIBOR для траншів в доларах США), або плаваючою (EURIBOR + Спред).

Крім того, позитивно позначиться на кредитуванні сільгоспвиробників зниження Нацбанком України облікової ставки з 22% до 19%. Це дуже гарна новина і в контексті фінансової допомоги від ЄІБ - кредити стануть ще дешевшими, а можливості для аграріїв - ширшими. Можна сказати, що це буде точка росту всієї країни загалом і агросектору зокрема.

Таким чином, ці гроші забезпечать довгострокову фінансову підтримку українським виробникам, сприятимуть створенню ланцюгів доданої вартості при вирощуванні та експорті зернових та олійних культур, дозволять реконструювати виробничі потужності аквакультури і рибного господарства України. Зокрема, підтримку отримають інвестиційні проекти у наступних сферах:

• Первинне виробництво зернових/олійних культур, в тому числі придбання сільськогосподарської техніки та обладнання, модернізація виробничої структури;

• Розвиток, модернізація та сертифікація потужностей для сушки/очистки, сортування/тестування і зберігання зернових та олійних культур, включно з підтримкою товарно-логістичної інфраструктури;

• Розвиток, модернізація та сертифікація потужностей для переробки та дистрибуції зернових та олійних культур, включно з підтримкою дистрибуції продукції та інфраструктури роздрібної торгівлі;

• Реконструкція виробничих потужностей аквакультури та рибного господарства, включно з модернізацією ставкової інфраструктури та обладнання, розвиток нересто-вирощувальних господарств, інфраструктурою вилову та заходами з поновлення запасу риби;

• Обладнання та інфраструктура для рибопереробки та консервування, включно з логістикою холодового ланцюга, розвитком інфраструктури оптової та роздрібної торгівлі;

• Інфраструктура технічної підтримки, у тому числі система досліджень та освіти, спеціалізовані лабораторії та контроль якості, служби поширення сільськогосподарських знань та сертифікація, системи контролю та моніторингу рибного господарства.

Вважаю, що в даний час треба зосередитися на ратифікації угоди Верховною Радою України, щоб українські фермери нарешті отримали ці 400 млн євро. Це дозволить їм не тільки збільшити експорт та наростити виробництво, але й створити нові робочі місця, модернізувати інфраструктуру і тим самим покращити бізнес-клімат в галузі. Реалізація проекту дійсно сприятиме підтримці малих та середніх підприємств, приватного та державного сектору економіки, збільшенню виробництва зернових та олійних культур, впровадженню заходів з поновлення та модернізації існуючого виробництва та створенню сучасних виробничих потужностей, а відтак – і підвищенню конкурентоспроможності аграрного сектору України на зовнішніх ринках.

Однак треба пам’ятати, що розподілення 12 млрд гривень повинно бути прозорим. Це перший транш від ЄІБ, і не можна допустити, щоб через тіньові схеми він став останнім. Вже зараз ряд міжнародних структур та організацій пропонують свої послуги для контролю прозорості розподілу кредитних грошей та унеможливлення корупційної складової. Зокрема, подібна пропозиція поступала від декількох європейських інституцій, в тому числі - від ЄБРР. Ці 12 млрд гривень – це своєрідний тест. Тест не тільки для агросектору, але і для всієї України. Від того, наскільки успішно ми його пройдемо, залежить майбутнє ставлення до нас світової спільноти та міжнародних донорів. Якщо ми пройдемо цей шлях гідно, майбутні інвестиції та проекти не змусять чекати.

Олексій Павленко Олексій Павленко , Міністр аграрної політики та продовольства України (2014-2016)
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram