ГоловнаБлогиБлог Олега Ляшка

Навіщо Януковичу пенсія?

Влада вустами міністра соцполітики Королевської нарешті визнала очевидне: "ефективність пенсійної реформи виявилась нульовою, адже збільшення пенсійного віку для жінок з 55 до 60 років ні до чого, крім негативних наслідків, не призвело". Отже, навіть учергове обікравши наших громадян, уряд "проффесіоналів" не вирішив проблему дефіциту Пенсійного фонду, заради чого пенсійна "реформа" і затівалася - у 2012 році він склав понад 27 мільярдів гривень.

Фото: www.segodnya.ua

Прикметно, що влада визнає свої помилки в останню чергу, коли вони очевидні для всього суспільства. Згадайте історію з "Хюндаями". У липні 2011 року, коли регіоналівська більшість у Верховній Раді за помахом руки Чечетова голосувала за пенсійну "реформу", я чітко попереджав про те зло, яке вона несе громадянам. Тоді я запропонував більше 40 поправок з метою захистити людей, але жодну з них парламентська більшість не підтримала. До речі, тоді з опозиційних депутатів до глибокої ночі мені довелося одному боротися проти пенсійного геноциду влади, іншим, у тому числі тодішній бютівці Королевській, було байдуже.

Ми переконані, що проблему наповнюваності Пенсійного фонду вирішується не підвищенням пенсійного віку для жінок і чоловіків, а лише через радикальні економічні зміни. Адже, коли мільйони українців не мають роботи, вони, все одно, собі на пенсію не зароблять. Тому ми пропонуємо знизити пенсійний вік для жінок. Водночас, з метою стимулювання економічної активності в Україні і виведення коштів з тіні, ми, зокрема, пропонуємо знизити податки, передусім на фонд зарплати; встановити максимальну ставку по кредитам 5 відсотків річних; спростити процедури початку і ведення бізнесу шляхом скасування більшості дозволів і ліцензій; суттєво обмежити доступ імпорту в Україну. Вказані заходи сприятимуть створенню мільйонів нових робочих місць, що дозволить суттєво збільшити доходи Пенсійного фонду.

Але, щоб усі ці заходи спрацювали, насамперед має бути відновлений принцип справедливості у пенсійному забезпеченні. Нарахування пенсій має відбуватися за єдиним законом, а не за двома десятками, як зараз. Пенсія має виплачуватися залежно від стажу і умов роботи, а не тотальна зрівнялівка, як зараз. Мають бути скасовані спеціальні пенсії та пільги для депутатів парламенту і вищих чиновників - починати треба з Януковича, Азарова і Рибака. А різниця між мінімальною і максимальною пенсією має бути не більше, ніж у 5 разів. Бо сьогодні козирні пенсіонери жирують в той час, коли мільйони простих людей похилого віку не знають, за які гроші купити ліки, як прогодуватися, як заплатити за комунальні послуги, як купити цукерок внукам...

Наші матері-батьки-бабусі-дідусі, які все життя працювали, заслужили на гідну пенсію.

Олег Ляшко Олег Ляшко , Народний депутат України, лідер Радикальної партії
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram