ГоловнаБлогиКиев без галстука

Євген Шимальський: «Занедбаний цех підходить для нової музики більше, аніж філармонія»

«Музичний цирк», гра на препарованому фортепіані і акваріумах з водою, концерт-медитація. Все це чекає на гостей фестивалю сучасного мистецтва «ГОГОЛЬFEST», що стартує 21 вересня в промзоні на Видубичах. «Майстер Клас» та агенція «Ухо» збирають виконавців нової музики з усієї країни і не тільки.

Фото: Надано організаторами

Євген Шимальський, куратор програми:

В якості лейтмотиву ми обрали американський мінімалізм і творчість Джона Кейджа. Якраз цього місяця – 100 років з дня народження композитора.

Джона Кейджа називали «геніальним винахідником», він вніс масу нового в сучасну музику. Одне з них –  перформанс «Музичний цирк», суть якого в тому, що кілька колективів одночасно виконують різні за стилем музичні твори. При цьому слухачі переходять від одного «центра» музики до іншого. Гості «ГОГОЛЬFEST -2012» вперше в Україні побачать і почують живе виконання «Музичного цирку». При цьому важливо те, що українські музиканти будуть в такій незвичній манері представляти музику зокрема українських композиторів.

На ГОГОЛЬFEST приїде Маргарет Ленг Тан – одна з найкращих виконавиць нової музики, гостя усіх відомих авангардних фестивалів. Кожен концерт Маргарет, в якому вона міксує екзотичні інструменти і свій дивовижний артистизм – це музика і театр одночасно. Де ще ви почуєте виконання «Eleanor Rigby» на іграшковому фортепіано? Я дуже радий, що під час свого першого візиту в Україну Ленг Тан виступить з концертом-присвятою Джону Кейджу саме на «ГОГОЛЬFEST-2012». Вона була його близьким другом. Це надзвичайно тепла музика, яка не залишить байдужим жодного слухача.

Фото: www.washington.edu

Кого ще чекати на фестивалі?

Сольний концерт для віолончелі представить лауреат Royal Philharmonic Society Award 2012, засновник і директор лондонського колективу Apartment House Антон Лукошевиче.

Пролунає новий авторський проект українського композитора Вікторії Полєвої «Аrs moriendi». В ньому візьме участь виняткова для української музичної сцени акторка та співачка зі Львова Наталя Половинка.

Ми запланували виступ колективу New Era Orchestra, Київских солістів, імпровізаційний концерт Water Music і чотиригодинний електроакустичний концерт-медитацію Алли Загайкевич і її колег – «Сонна музика», котрий відбудеться вночі.

Фото: accumulator-fest.com

Як Ви вважаєте, наскільки український слухач готовий сприймати нову і експериментальну музику?

У нашої публіки значно менше можливостей послухати нову музику, ніж у мешканців європейської столиці. Але сприйняття такої музики часто відбувається на базовому, майже біохімічному рівні.

Як казав Джон Кейдж: «Моя улюблена музика – це та, котру я ніколи не чув». Він мав на увазі постійні зміни і новаторство. Наша мета – не просто розлякати шанувальників Моцарта авангардом. Ми спробуємо представити музику як важливу частину культури 20 століття і сподіваємося, що слухач цей культурний досвід оцінить.

У величезному цеху занедбаного заводу?

Іноді  заводський цех підходить для музики набагато більше, аніж зала філармонії, все інше - справа музикантів.

Центр просування культури "Свідомо"

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram