ГоловнаБлогиБлог Алена Боброва

Трагедія в Дніпрі забирає права українців. Чи допоможуть нові законопроекти від Авакова та Деканоїдзе?

Згоден, те, що сталося в Дніпрі – страшна трагедія для усієї країни. Згоден, ніхто не має права вчиняти так по-варварськи, як це зробив імовірний вбивця поліцейських. Суд поставить крапку. І ця крапка, неодмінно, буде справедливою.

Але не зовсім можу погодитися, що після смертей в Дніпрі – міністру і його помічникам стрімголов потрібно братися за розробку нових законопроектів, які надаватимуть додаткових повноважень полісменам, а відповідно забиратимуть права у громадян. Може краще звернути увагу на принципи відбору та перегляду навчання новоприбулих полісменів?

Фото: mvs.gov.ua

Нагадаю, що Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков разом із главою Нацполіції Хатією Деканоїдзе по всіх інформаційних фронтах заявляють, що беруться за розробку законопроекту і його лобіювання в парламенті. Цей законопроект додає повноваження українським полісменам. Хочуть впровадити «презумпцію правоти поліцейського», електрошокери, заборонити законодавчо покидати авто під час скоєння правопорушення.

Щоб зрозуміти ці безглузді і непотрібні протягування законопроектів, давайте поставимо питання інакше.

Хіба електрошокер допоможе проти кулі? Хіба електрошокер допоміг би у випадку в Дніпрі?

Хіба законодавча заборона виходу з машини під час порушення ПДР могла б вплинути на імовірного вбивцю в Дніпрі?

Хіба законом не заборонені вбивства?

Я переконаний, що для кожного після відповіді на ці запитання стане зрозуміло, що і в МВС і в Нацполіції будь-що намагаються направити думки суспільства, мовляв, проблема в недостатніх повноваженнях поліцейських.

Щоб нікому навіть і не подумалося, що блискавична реформа – може мати і негативний бік. Може саме ця єдина і швидка реформа не дала змогу ґрунтовніше навчити полісменів діяти в таких надскладних ситуаціях, як в Дніпрі? Зробити із новоприбулих кандидатів холоднокровних професіоналів-поліцейських, лишень покладаючись на тестовий відбір та експрес-курс поліцейського – цього виявилося явно замало. Принаймні, мені здалися дії полісменів в цій ситуації такими, що не відповідають професійним навичкам і готовності реагувати на серйозні ситуації. Я можу помилятися – бо не є експертом, але, те, що дали в міністерстві побачити на відео – схиляє мої думки до того, що полісмени скоріше були готові до класного патрулювання, а не гангстерських перестрілок.

Професія полісмена, як і професія прокурора, як і професія пожежника, журналіста, судді, адвоката – має свої ризики, які оплачуються, про які говориться, з урахуванням цих ризиків встановлюється пенсія, зарплата, та соціальні пакети. Ці професії не пробачають аматорства і неґрунтовного підходу. Тільки професіоналізм може допомогти розуміти ризики, які можуть виникати в цій професії і не тільки мінімізувати їх, а і розуміти, як їх уникати. Кожен, хто обирає небезпечну професію – погоджується і з її ризиками.

Я не вигороджую імовірного вбивцю. Я лишень дивуюся, чому міністр та голова нацполіції одразу знайшли причину в тому, що у поліцейських недостатньо повноважень і потрібно їх забрати у громадян?

Із-за трагедії, звичайно, ще й можна запровадити і застосування автоматів Калашникова, вінчестерів, і видати броньовані автівки марки Мерседес, і закупити квадрокоптери для поліцейських, щоб поруч літали під час виконання службових завдань, закупити більше сучасних бронежилетів, можна ще й запросити проект новітніх бластерів в інституті фізики НАН України.

Але можливо варто краще переглянути підготовку полісменів, яка має займати не тижні, а роки.

P.S. Cхиляю голову перед Артемом Кутушевим та Ольгою Макаренко, які опинилися не в той момент, і не втому місці. Розумію, яка втрата для близьких та родичів. Я сумую разом з усіма. Бо смерть кожного українця, а тим паче, який захотів захищати закон і справедливість – це удар по нації в цілому.

Деканоидзе: словесное оскорбление полицейских должно быть наказуемым

Ален Бобров Ален Бобров , Журналист
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram